2024-06-17
同朋友黎到位於尖沙咀半島酒店B1樓既高級日式餐廳- 釧。主打高質廚師發辦(𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆)。就係門面都散發著高級氣派,亦帶有濃濃日本文化色彩。入到去有𝑩𝒂𝒓 台及卡位位置,黎到食廚師發辦,緊係要坐𝑩𝒂𝒓 台欣賞一下廚師功架啦🤗。裝潢以日本簡約風為主,營造出既高雅又和諧既環境,亦有不少特色擺設,生色不少。侍應亦貼心招待,照顧你的需要之餘,又字細介紹菜式👍師傅雖然講日文,但完全感受到師傅嘅用心、認真、熱情有禮。💟𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 瀧 TAKI 前菜3品| 一品料理3品|壽司🍣8貫|湯物|甜品|💮北海道瀨尿蝦海膽瀨尿蝦外面包著啫喱,上面放上海膽,整體食落酸酸甜甜,味道好清新及開胃。💮螯蝦他他精美既擺盤,一上到黎已經精緻高貴,吸引我眼球👀第一層用上螯蝦、魚子醬、金箔及紫蘇花點綴;中間個層用左水果蕃茄;最底個層用了北海道蝦膏做了啫喱。食既時間要3層一齊食,味道非常濃郁具有層次感,食落酸酸甜甜,實在驚艷到我😋💮北海道蒸帶子帶子好鮮甜好滑,完全無𝒐𝒗𝒆𝒓𝒄𝒐𝒐𝒌,中間既部份用牛油果醬及蛋黃醬一齊去製作,上面加左白昆布絲,用埋昆布醬油增加不少鮮味,仲有淡淡黑松露滲出來,非常美味😋💮壽司部份🍣伊佐木(雞魚)
💟𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 瀧 TAKI
前菜3品| 一品料理3品|壽司🍣8貫|湯物|甜品|
💮北海道瀨尿蝦海膽
💮螯蝦他他
💮北海道蒸帶子
帶子好鮮甜好滑,完全無𝒐𝒗𝒆𝒓𝒄𝒐𝒐𝒌,
💮壽司部份
🍣伊佐木(雞魚) - 比較𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 款式,夏天先有,味道既鮮美帶有淡淡甜味,肉質細嫩,口感豐富而滑嫩
🍣墨魚-食落爽口甘甜、滑溜
🍣深海池魚 - 油脂豐富,清爽口感帶點甘甜鮮美
🍣中拖羅 - 脂肪比例較高,魚油甘香美味
💮平貝、烏魚子
-師傅無係平貝加調味,相反將烏魚子燒過,帶有重重既鹹香味,用紫菜夾住嚟食,味道口感完美😍
💮鯖魚
鯖魚好滑,配埋梅子醬一齊食,酸酸甜甜,令到鯖魚既鮮甜味道更突出。
💮北寄貝
師傅整呢個北寄貝係用左5成熟,放入口完全係爽、甜、鮮!配埋柚子汁,好有夏日既感覺。
💮壽司部份
🍣黑鯥 - 師傅炙燒過,吸收油份,更加香口之餘,又肥美帶甜
🍣繑蝦 - 是十分罕見,比較難繁殖,所以產量較少。第一次食真心被驚艷到!肉質肥美又有彈性,非常鮮甜美味。怪不得咁罕有🫣
🍣大拖羅 - 大拖羅脂肪相當多,師傅炙燒過,目的係減低油膩感,食落仍依舊肥美、入口即溶
🍣馬糞海膽 - 師傅放左大量既海膽,一啲都唔會吝嗇😋😋入口軟滑即溶, 啖啖海水鮮味融入口中
💮粒貝(響螺)橘子清湯
味道好特別,湯清澈如水,但飲落甘甜得黎又帶有啖啖鹹味,令人不禁細細回味
💮甜品
🍮豆乳奶凍福袋
用左日本既豆腐皮,京都既豆乳製作,面上加有淡淡金箔及焦糖醬,底部放置咗啲脆脆,整個搗碎嚟食,外層脆口加濃濃豆香,但又吾會好甜,非常有驚喜,令人回味無窮😋
甜品拼盤,要跟以下嘅次序食嘅:
🍓士多啤梨雪糕麻糬
🍈綠肉既密瓜
🍇葡萄紫蘇葉金箔蒟蒻
🍪蕨餅艾草杏仁軟曲奇
🍫自家製黑芝麻朱古力
黑芝麻超香濃,裡面有朱古力脆脆,口感實淨偏向甜味重
甜品既部分真心再一次帶俾我驚喜,咁多款咁𝒔𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆嘅甜品,賞心悅目之餘,味道亦震驚我味蕾❤️
整頓飯實在係無可挑剔的地方,食材高級、食物款式特別、擺盤高貴精緻、師傅用心製作、侍應熱情招待
這間充滿誠意的日本餐廳,實在非常推薦大家來體驗一下👍👍
🔹釧
📍尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖