2022-01-08
疫情兜兜轉轉返轉頭,突然又要乖乖stay home一排🥺!雖然無奈,還得慶幸聖誕節期間總算玩夠又食左唔少好野,其中一間就係尖沙咀依間隱世火鍋站 #醉金渦位於棉登徑,旺中帶靜,的確幾岩同朋友一邊食一邊傾,唔會人迫人又鬼咁嘈,環境寬敞舒適。仲有包廂卡位,圍板夠高,夠私密同時都食得安心啲。個名咁有霸氣,食物一樣高質👍。我哋點既美國安格斯牛頸脊套餐🥩,價錢雖然有啲貴,不過食材確係多元化同優質,有靚牛、有海鮮,仲有其他配料,夠豐富。鍋底選了鴛鴦湯底:#沙茶熔岩鍋 和 #懷舊老式湯底。沙茶鍋濃稠,滾起時真如熔岩般翻騰;懷舊湯底清甜潤喉,一濃一淡互補不足。#美國安格斯牛頸脊份量十足,每片油脂分佈平均,厚薄均勻,輕輕燙幾秒即可。入口頗有嚼勁,肉味香而不羶,配沙茶鍋份外惹味。#海鮮拼盤原隻花蟹霸氣俯伏冰上,陪隨有大蜆、生蠔、大蟶子,新鮮光澤,十分誘人。我最喜歡蟶子,真的鮮甜無比,非常彈牙有嚼勁;海鮮配老火湯不搶鮮味更適合。其他配料仲有飽滿既 #野菌拼盤🍄、香脆又充滿豆香的 #現炸響鈴、我最愛打邊爐蔬菜羽衣甘藍🥬、爽口柏葉。有肉有海鮮有蔬菜,唔會太膩又夠多選擇,好滿足。值得一試既仲有 #炸墨魚餅🦑,表面無
#美國安格斯牛頸脊
#海鮮拼盤
值得一試既仲有 #炸墨魚餅🦑,表面無乜特別,但咬一口,彈牙得出奇,而且滿滿墨魚鮮味,食完一塊又一塊,停唔到口😋。
配埋自家甘蔗水,清甜解熱。
臨走才留意到入門口的位置花了心思設計,花花牆還有不同的美酒裝飾🌸,盡顯高貴格調。