2023-09-15 50 浏览
尖沙咀呢間食泰國🇨🇷船麵餐廳, 係正I square隔離, 好方便! 店內環境好似泰國地道店舖咁, 不過係乾淨版, 地下地磚仔, 木卡位, 小圓木枱櫈, 好有懷舊感覺。餐廳老闆專程到泰國偷師再經多番鑽研, 佢個船湯底用超過20種材料去調製, 仲有其他由泰北搜尋返來嘅香料, 絕不加味精。餐牌上船麵有10款, 由$69起, 湯底就有3款, 分別係最傳統嘅船湯, 冬蔭公湯底同清湯; 麵可揀配河粉, 金邊粉, 薯粉, 黃面, 薯粉同埋湯飯; 主菜有雞脾肉, 煙鴨胸, 黑豚肉, 頂級美國肥牛, 芫茜山, 卜卜蜆, 頂級安格斯牛肉, A5黑毛和牛, 日本廣島蠔 , 原隻波士頓龍蝦; 價錢有別於泰國街頭的, 用料都不同泰國的地道用料。頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 - $92 有炸豬皮, 豬油渣, 秋葵, 白蘿蔔, 魚蛋及安格斯牛肉🥓🥓; 蘿蔔鮮甜無渣, 每片安格斯牛肉都好嫩滑, 好有牛味, 食得出真係貴價貨, 牛肉半生熟, 啱啱好, 成個湯頭夠濃郁, 好甜, 脆卜卜炸豬皮吸晒啲湯, 好好味, 仲有2粒魚蛋, 配咗金邊粉🍜, 又爽又滑, 吸湯夠哂好味。。卜卜蜆冬陰功湯 - $92卜卜蜆大隻鮮甜, 厚肉,

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 - $92

卜卜蜆冬陰功湯 - $92
卜卜蜆大隻鮮甜, 厚肉, 仲有秋葵, 一隻青口, 一隻蝦,🦐 蟹柳, 秀珍菇;🍄 湯頭顏色唔似平時泰國舖食個啲咁深色, 飲一啖, 佢味道夠辣🌶️夠酸, 仲飲到有蕃茄嘅清甜, 酸酸辣辣真係好開胃, 都唔錯!我配咗河粉, 河粉係幼身, 夠滑, 又係可以吸湯一齊食, 真係好正呀!

泰式炸蝦餅 - $49
蝦餅🦐我覺得係泰國係必食; 炸到外皮金黃酥脆, 脆卜卜, 夠哂香脆, 肉質彈牙, 鮮嫩多汁, 三個都大大個。除咗蝦餅之外, 仲配有幾片炸蝦片食, 蝦餅搭配著泰國特有的酸辣醬, 真係一個好香口嘅小食。🥢

青檸梳打 - $28
去親泰國都一定飲🥤; 呢度半杯青檸汁加一支梳打水分開上比你的; 但唔夠青檸味, 純粹解渴。