2023-08-26
📌尖沙咀日本人主理 主打烏冬嘅日式餐廳稻庭養助係從日本過江龍過嚟嘅烏冬餐廳佢哋製作烏冬嘅歷史已經有三百幾年 而且一直都而家請嘅形式傳落黎 喺日本已經有好多間分店 即使過咗嚟香港 都係由佢哋呢一家人住主理的~除咗烏冬 其實佢哋有好多日本菜式都有提供 包括刺身 串燒 炸物 小食 天婦羅 等等 不過個人就覺得一場嚟到就是多啲佢哋嘅家傳烏冬😆🍴鰻魚天婦羅烏冬 ($138)佢哋都係一般餐廳上烏冬套餐 包括有日式漬物 冷烏冬汁 蔥 山葵 等等稻庭養助嘅烏冬唔係做煙靭style 都係比較清淡而且幼身嘅烏冬麵條🍜佢哋嘅冷烏冬汁唔係一般比較深色濃味嘅烏冬豉油汁 而係見到碗底 比較清澈嘅烏冬汁~由於麵條比較幼細 係食佢嘅滑滑口感所以用一個淡口啲嘅烏冬汁去配搭返個烏冬的確會比較好🙌🏻如果用濃味嘅醬汁應該會蓋過晒烏冬嘅麥香味🤔鰻魚天婦羅食落唔油膩 食得出鰻魚嘅魚鮮同鰻魚原先有嘅甜味 再加上佢哋嘅天婦羅汁 非常好食😋🍴黑豚Shabu Shabu 冷蕃茄湯烏冬 ($138)飲落去嘅蕃茄湯底非常清新之餘,大有濃郁嘅蕃茄味🍅😍用呢一種濃郁茄味而又覺得唔會過鹹嘅湯底配搭幼身嘅烏冬係一個非常聰明嘅菜式設計😎黑豚正常發揮
📌尖沙咀日本人主理 主打烏冬嘅日式餐廳
稻庭養助係從日本過江龍過嚟嘅烏冬餐廳
🍴鰻魚天婦羅烏冬 ($138)
佢哋嘅冷烏冬汁唔係一般比較深色濃味嘅烏冬豉油汁
而係見到碗底 比較清澈嘅烏冬汁~
由於麵條比較幼細 係食佢嘅滑滑口感
所以用一個淡口啲嘅烏冬汁去配搭返個烏冬的確會比較好🙌🏻
如果用濃味嘅醬汁應該會蓋過晒烏冬嘅麥香味🤔
🍴黑豚Shabu Shabu 冷蕃茄湯烏冬 ($138)
飲落去嘅蕃茄湯底非常清新之餘,大有濃郁嘅蕃茄味🍅😍
黑豚正常發揮 湯底仲會有少少菜可以配搭齊食 成碗麵食落去非常解膩 去到最後仲飲晒成個湯底🤤
湯底清爽嘅程度係令人驚嘆🌟
呢一個值得推薦👍🏻
🍴野菜天婦羅盛合 ($108)
佢哋嘅野菜盛合以冬菇 番薯 茄子 同埋大蔥為主🥬
第一次見喺香港有日本餐廳會特登加大蔥天婦羅 令我有返日本嘅感覺🤣
天婦羅炸皮唔會過厚 食落都係唔會太油膩 好食的👍🏻
🍴明太子玉子燒 ($98)
佢哋嘅明太子唔係非常重味嘅明太子
只係帶有輕微嘅辣味 小朋友都啱食~
睇相就會見到一夾第一快玉子係出晒香噴噴嘅煙😚
建議將玉子配搭埋旁邊嘅蘿蔔蓉一齊食就最好~
題外話 個人認為佢哋嘅玉子燒喺香港嚟講算係高質素 不過始終都係酒場個個最好食🤤
餐廳都係居酒屋嘅形式做唔同嘅菜式
其實佢哋仲有提供唔同湯底嘅烏冬 例如雞白湯😙
同埋都有佢哋自家創作嘅一品烏冬
雖然佢哋嘅烏冬style並唔係小妹最鍾意嗰款
但係都好有返咗日本嘅感覺啊🥹
有興趣可以試吓~
🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑
👩🏻🍳 環境:🌕🌕🌕🌘🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌑🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
📍 稻庭養助
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心17樓