2018-11-17
早幾年同工作認識嘅老友非常投契, 雖然一齊工作嘅時間唔長, 不過份友誼一直維持, 我地每年都會同對方慶祝生日, 而且每次都會找一間新Omakase店食。為左同佢慶祝第五次我地一齊度過嘅生日, 我訂左呢間今年先開業, 養心殿旗下位於赫德道嘅”靖”同佢嘆返餐。之前睇飲食雜誌見到黃秋生介紹, 知道”靖”Omakase除左刺身同壽司之外, 仲會有廚師嘅精選料理, 而且食材全部都係時令款式, 整set Omakase都係由$1,100至$1,300, 價錢合理。不過由於客人眾多, 需要預早訂位, 所以我係兩星期前已訂好今晚嘅枱。我地放工都比較早, 6點半已經到餐廳, 所以到餐廳時客人都仲未多, 7點之後就見到其他客人陸續入座。餐廳主要以木材為裝飾, 雲石Bar枱, 配合柔和燈光, 非常富有日式簡約風格而且好有格調。晚市Omakase有兩款選擇, 分別係$1,100位的 ”梅” 同$1,300位的 ”竹” , 兩款都包括前菜, 刺身, 廚師精選料理, 壽司, 餐湯同甜品, 兩個set主要分別係 ”竹” 的廚師精選料理同壽司, 刺身都比 ”梅” 多一款。我地今日揀左價錢比較平嘅 "梅"。Omakas
Omakase:梅
前菜
前菜係蟹肉, 鮑魚同海膽豆腐, 鮑魚夠入味而且好軟腍, 不過3款入面我最鍾意當然係由海膽整呢個海膽豆腐啦, 鮮味濃郁嘅海膽連同香滑嘅豆腐一齊食, 味道同口感都非常好。👍
海膽豆腐
鮑魚
刺身
北海道帶子 北海道粒貝
北海道嘅帶子同粒貝都好鮮甜, 帶子好厚肉, 粒貝口感極爽脆, 師傅係上面加上少少檸檬皮, 味道更加清新。😋
北海道粒貝
北海道帶子
剝皮魚 深海池魚 金目鯛
師傅擺碟好講究, 呢碟包括左3款刺身, 加上霸氣十足嘅炸蟹仔, 非常吸睛。剝皮魚係時令魚, 純白色嘅魚身口感滑溜, 沾上特製魚肝醬食, 風味絕佳。深海池魚係Omakase常見嘅刺身, 魚味好濃, 口感彈牙, 同碟最吸引嘅係金目鯛, 灑上七彩芝麻, 好睇又好食。伴碟嘅梅酒番茄酒味都幾濃, 味道清新香甜。😍
剝皮魚
金目鯛
深海池魚
剝皮魚
鰹魚
鰹魚刺身同師傅特製嘅洋蔥汁味道好夾, 雖然每人有兩片, 不過都唔多夠喉。
吞拿魚腩
最後一款刺身亦係我鍾意嘅就係呢個大拖羅, 油脂超級豐富, 師傅另外加上吞拿魚赤身, 並以紫菜包住食, 令魚味更濃, 食完之後份魚油香仲留係口。😍
真蠔
真蠔海水味濃, 加上微酸嘅醋啫喱, 鮮味更加突出。
真蠔
油甘魚鮫
今晚廚師精選料理係燒油甘魚鮫, 油甘魚鮫皮香肉嫩, 油香豐腴, 伴碟嘅栗子非常香甜, 配上菠菜芥辣醬食, 味道好配。
壽司
白蝦
用好多隻白蝦整成嘅壽司蝦味好濃郁, 壽司飯已預先調味, 加上黑魚子, 鮮味好濃。
白蝦壽司
馬冀海膽
馬冀海膽係我嘅最愛, 呢件海膽軍艦載滿多層馬冀海膽, 非常creamy, 入口滿滿濃濃嘅鮮甜海膽味, 加上微脆嘅紫菜, 確實令人回味無窮。
馬冀海膽壽司
秋刀魚
秋刀魚亦係季節限定嘅刺身, 賣相非常華麗, 一啖放入口, 魚鮮味係口腔爆發, 超級好食。
秋刀魚壽司
BB銀鱈魚
銀鱈魚壽司我都係第一次食, 油脂好豐富, 銀鱈魚魚肉軟滑, 味道一試難忘。
BB銀鱈魚壽司
赤鯥
赤鯥又叫做喉黑, 係一款好高級嘅刺身, 因為係深海魚, 皮下脂肪好高, 油份非常豐富。輕炙之後, 油香味更突出。
赤鯥壽司
右口魚裙邊
右口魚肉質比左口魚更滑溜, 入口即溶, 魚味清淡, 魚油濃郁甘香。
右口魚裙邊壽司
是日精選餐湯
最後嘅餐湯都非常出色, 蝦肉彈牙, 蝦頭膏飽滿, 湯頭清甜。
是日精選餐湯
甜品
估唔到靖的Omakase甜品都一樣咁講究, 有來自東京靜岡嘅蜜瓜, 九州嘅富有柿同朱古力小蛋糕, 食埋呢個甜品, 感覺非常完滿。
甜品