2018-01-07
約左朋友拎手信, 佢帶我黎尖沙咀天文台道, 平時好少黎呢邊, 而且仲有條長長既斜路, 唔係佢帶我上黎都唔知上面有餐廳. 不過呢條街無咁多人, 可以靜靜地傾下偈慢慢食.入到呢間浜燒, 好有地道日本FEEL, 因為剛去完日本既浜燒店都係咁上下, 好懷念呢....見到D浜燒好想食, 但無奈個FD剛剛感冒初愈, 所以唔敢太熱氣, 所以今晚食得簡單清一點.點好菜, 餐廳先有蔬菜沙律, 可以點果個醬食, 甜甜地味.去完日本, 迷上左凍蕃茄豆腐沙律, 蕃茄好甜, 新鮮爽口, 加埋豆腐, 口感豐富. 加D胡麻汁提升一下味道已經好夠, 清清地但帶出開胃感, 好過沙律剩係食菜.之後要左D串燒, 即叫即燒特別惹味.要左雞腿串, 肉質軟嫩唔乾, 保持肉汁, 帶少少咸味已經好足夠.麵豉燒豬大腸, 無一陣味, 清洗得乾淨, 燒完味道好香口, 脆卜卜既.鹿兒島黑豚肉, 肉質軟嫩唔韌, 肉汁豐富, 入口juicy, 肉味仲好濃.雞絞肉冬菇串燒, 雞肉薄薄地加埋落冬菇一齊燒, 冬菇本身多汁, 兩者加起黎好夾, 燒至微微香.仲有飽肚D既海鮮炒飯, 份量十足, 入面既海鮮料有魷魚, 蝦仔, 蟹子等等, 炒飯唔會太濕, 亦唔
點好菜, 餐廳先有蔬菜沙律, 可以點果個醬食, 甜甜地味.