2025-06-22 0 浏览
尖沙咀shopping 完就同媽媽一齊搵嘢食。行海港城經過一間裝修超70年代上海懷舊風的餐廳食上海菜,媽媽諗都唔諗就入左去。餐廳除了大堂公眾位置,還有好多廂座及私人房間,用了不同設計,比唔同人數嘅食客聚餐及做飲宴。坐底就order 左個尊貴2人餐,惠勞下辛苦左咁多年養大我的母親。店員非常熱情,會不時幫我地加水,食到最後仲幫我地換新茶葉。煙燻溏心蛋•糖醋小排骨超精緻嘅糖醋小排骨呈透明、非常入味,煙燻糖心蛋做到半生熟超重煙熏味醬燒原隻虎蝦煎到顏色好美麗,亦都開咗半個殼超大粒肉食落好爽口彈牙非常新鮮嘅大蝦紅燒竹笙魚翅好入味嘅紅燒竹笙魚翅,魚翅唔係植物翅,係真嘅動物魚翅,再配埋紅醋非常好食。珍饈四寶(鲍汁扣游參,鮑魚,花膠,花菇)非常之音嘅四寶鮑魚好爽口彈牙花膠炆到好入味好腍花菇亦都炆到好腍海參亦都口感適中招牌海鮮炒飯雞蛋同米粒炒到好分明,有海鮮配料做配菜令抄飯更提鮮。金牌蒸小籠包豬肉非常新鮮嫩口,咬開爆出一口肉汁,皮薄多餡,很好味的小籠包。夠姜湯圓薑汁湯底非常夠薑,湯圓皮好煙韌Q軟,餡料黑芝麻好重芝麻味。無得輸嘅組合。看輕了每碟都細細碟,但到最後,食完小籠飽已經開始飽,再加糖水飽到不得了。

店員非常熱情,會不時幫我地加水,食到最後仲幫我地換新茶葉。

煙燻溏心蛋•糖醋小排骨

醬燒原隻虎蝦

紅燒竹笙魚翅

珍饈四寶
(鲍汁扣游參,鮑魚,花膠,花菇)

招牌海鮮炒飯
雞蛋同米粒炒到好分明,有海鮮配料做配菜令抄飯更提鮮。

金牌蒸小籠包

夠姜湯圓