2023-05-15 4020 浏览
個個都想去泰國,唔通個個都有假去泰國咩🥺冇假嘅咪唯有喺香港食餐好嘅泰國菜頂住癮先囉🥹本身諗住去香港小泰國九龍城食既,朋友仔話不如帶我去間尖沙咀平靚正泰國菜仲好啦餐廳喺地牢位置,地方好闊落,好彩早咗嚟,一坐低冇耐就即刻坐滿晒人泰式嘅沙律就最吸引,我哋就叫咗個泰式柚子蝦沙律。除咗蝦之外都仲有魷魚,而且份量都唔少,柚子好甜,加上個汁酸酸辣辣好開胃,仲加埋我最鍾意食嘅腰果😛食到一半覺得有少少辣先發現我哋唔記得叫嘢飲,朋友仔就叫作杯青檸梳打,而我食泰國嘢就一定要叫冰😍今晚就揀咗珍多冰,最鍾意佢入邊一條條嘅斑斕啫喱雖然係食泰國菜,但見到越南烤蔗蝦到真係忍唔住叫,呢度嘅蔗蝦外型有啲似台灣嘅大腸包小腸,非常之大碌🤣炸得好香脆,而且哈嘅調味唔算太重,好爽口彈牙本身馬拉盞係炒通菜,但係今晚想食椰菜仔,問咗侍應可以轉🙆🏻‍♀️Nice馬拉盞好惹味,除咗椰菜仔之外,仲加咗冬菇紅椒同埋蘿蔔一齊炒,但係唔知點解啲紅椒真係辣嘅🤣所以成個菜其實都幾辣朋友仔力推香草肉碎炒飯,話佢次次食lunch都會叫呢個飯食。果然係炒到好惹味,面頭仲有啲炸咗九層塔,正呀😍炒飯偏濕潤,唔算好鹹,最緊要真係好大碟,同朋友仔差啲食唔晒🤣叫咗咁

叫咗咁多樣嘢埋單都係四百幾蚊😳又真係性價比極高,下次唔使去到咁遠,尖沙咀都有好味嘅泰國菜食😍