2022-11-26
尖沙咀呢間驚安燒肉商店非常受歡迎🤯平日夜晚經常full booking不特止 見到有人walk-in都要等個幾鐘😧可見佢哋相當有名 人氣爆棚 所以大家一定要預先book位!🙈-經常喺網上見到有人介紹佢哋嘅九宮格盛合 不過最近推出咗新品🌸第二次和牛盛合🌸包含嘅食品都好吸引 所以嗌嚟試下😉除咗呢款 另外仲有🌼第三次和牛盛合🌼分別係和牛壽喜燒+和牛棒+三點盛🐂睇啱食咩就可以scan QR code落單~-🍱第二次和牛盛合 $588-🐂和牛三點盛盛合嘅重頭戲 就係呢三款和牛·1️⃣極黑第一款就係食呢款 選用見島和牛 牛味都幾重💁🏻♀️配蒜蓉一齊食都幾夾🧄不過比沙巴當稍為遜色 ·2️⃣赤身同樣選用見島和牛 赤身一般指紅肉油脂較少嘅部位 牛嘅厚度幾厚 不過有一片特別韌 可能咁啱係筋位🧐·3️⃣和牛沙巴當選用鹿兒島和牛上肩里脊肉 被譽為最稀有嘅部位🤯雖然比較薄 但係油脂分佈多😍亦係三款入面牛味最濃、最軟熟 食完個口仲有牛味☺️建議唔好蘸任何醬料就咁食·🥪和牛多士烘得香脆嘅多士夾住鹿兒島和牛😍和牛燒至7成熟 非常厚身 中心仍然呈現粉紅色💕最頂仲有魚子醬點綴 和牛食落一啲都唔韌😆可以同多士一齊咬開 和牛肉味濃郁 配埋
🍱第二次和牛盛合 $588
🐂和牛三點盛
盛合嘅重頭戲 就係呢三款和牛
1️⃣極黑
2️⃣赤身
3️⃣和牛沙巴當
🥪和牛多士
烘得香脆嘅多士夾住鹿兒島和牛😍和牛燒至7成熟 非常厚身 中心仍然呈現粉紅色💕最頂仲有魚子醬點綴 和牛食落一啲都唔韌😆可以同多士一齊咬開 和牛肉味濃郁 配埋多士入面嘅黑松露醬 齒頰留香🤤大家一定要趁熱食 凍咗冇咁好食😕
🥗驚安手切牛肉他他
生牛肉選用頂級美國肉眼🥩混合意日烹調方法 再切成一粒粒 將蛋黃戳穿撈埋牛肉🍳蛋汁包覆每粒牛肉 令牛肉表面更濕潤易入口 肉味濃郁 調味可能加咗柚子醋 味道酸酸哋😙另外帶點生洋蔥同黑椒嘅辣味🌶相當開胃 旁邊仲跟有薯片配生牛肉食 瞬間有種墨西哥料理嘅感覺🤣
🐖豬頸肉 $48
較薄所以容易燒得乾身 不過食落仍然有肉汁
🌕紫菜月見飯 $28
啲飯已經被紫菜遮到不見天日🤣飯粒好煙韌 撈埋燒肉汁同蒜蓉更加惹味 食多碗都仲得😋
🍵宇治抹茶最中餅 $32
造型成個寶盒咁 最中餅夾住巨大抹茶雪糕球🍨不過我唔記得揀後上 所以燒燒下肉要食咗佢先🤣個餅味道似雪糕筒 至於抹茶雪糕味道似綠茶多啲😶🌫️不過底下嘅紅豆甜甜地幾好食~
🍍焦糖菠蘿乳酸 $38
食燒肉當然要叫返杯飲品解解膩🤪全部飲品都係用啤酒杯裝🍺我就叫咗乳酸 最頂仲有舊焦糖菠蘿 相當吸睛🤓每一口乳酸都充滿啖啖菠蘿肉🍍乳酸亦唔會好淡 都幾好飲
🍋青檸菠蘿梳打 $28
朋友就叫咗杯青檸梳打 同樣加咗好多菠蘿肉🍍味道酸酸甜甜 好清新🍃
而家午市仲有7折!快啲bookmark定啦!筲箕灣都有佢哋分店啊~