📌 牛品台式火锅 - 尖沙咀乐道32-34号1楼🗓(28/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:今年夏天好似无乜料到,转眼间已经开始有入秋嘅感觉,我就趁机不断出动打边炉了,今日就同大家嚟食间位于尖沙咀乐道嘅台式任食火锅店。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢地晚市套餐就系食120分钟,收费就就分左4个等级(上/极/御/殿),食材同食物种类当然会有所分别,最贵个set会有日本进口A4和牛任食,但价钱都唔平,所以我就拣个我觉得抵食d嘅「牛御品」餐,而家等我同大家讲下🇹🇼🍲味道先。🐮🍲 「牛御品」吃到饱套餐 $3️⃣1️⃣9️⃣ - 因为啱啱赶到18:30前入座,所以价钱会比黄金时段平成$40蚊,感觉就更加抵,呢个套餐都已经包左任食澳洲M9和牛肩胛肉,每位一只鲜鲍鱼同一杯春阳茶事特饮。🥘汤底 - 汤底种类就有10款选择,如果拣鸳鸯锅就要加$50,当中我就觉得「红烧一品锅」/「沙茶海鲜锅」/「元气养生锅」最吸引,最尾我就拣左「元气养生锅」,贪佢够滋补,汤底入面有好多药材,好似平时屋企煲汤咁,仲要无加味精,真系可以当汤水咁饮。🐮牛类 - 呢个餐有8款不同牛种类可以任食,当中我最推介系封
📌 牛品台式火锅 - 尖沙咀乐道32-34号1楼
🗓(28/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

元气养生锅

🐮牛类 - 呢个餐有8款不同牛种类可以任食,当中我最推介系封门柳,估唔到佢出色程度竟然仲盖过澳洲M9和牛肩胛肉,质素真系近期食过最好嘅封门柳,入口淋滑有肉味,而且每碟质素好平均,此外牛板腱/牛脷心托表现都唔错,不过就偏薄左少少,如果可以厚返少少就好喇。
另外肉类处理方面亦做得几好,每碟肉上到枱系可以轻松逐片夹起,唔会雪到实晒,又或者过份解冻到痴埋一叠。
牛类

🐷🐐🐔猪羊鸡类 - 猪类就有西班牙栗饲猪梅肉同猪五花,羊类就有纽西兰进口羊肉卷,鸡就系自家制花雕醉鸡件。

🦐🐟🐙🦑海鲜 - 海鲜都包左纽西兰青口/海虾/蚬/台湾墨鱼仔/深海鱼柳,除左鱼柳之外,我都试晒,整体都几新鲜,海虾几大只同无雪味。
海鲜

火锅配料 - 电子落单同自助区加埋嘅火锅料都唔少,当中有唔少种类比较有台湾特式嘅都做得唔错,例如手打虾滑/花枝浆/韭菜鱼饼/燕饺/台式蛋饺/芝士炸蛋/高丽菜猪肉水饺/麻吉烧/黄金鱼豆腐/樱花虾饼等等。
面类亦有台湾出名嘅王子面/新竹米粉/乌龙面/蒸煮面。

🥬蔬菜 - 菜及素食类选择亦唔少,真系想食咩菜都有,蔬菜质素亦好新鲜,当中水莲同紫萝卜必食。

🇹🇼台湾小食 - 台湾小食种类算几多选择,我叫个餐有超过30款小食同夜市熟食可以拣,我都叫左当中10款有多,每款都真心好食,完全无伏,尤其是系佢地d卤水食物,更为出色。
台式小食

椒盐虾

🍨甜品 - 甜品自助区就有Haagen-Dazs雪榚任食,仲有好多台湾特式toping比你自制喜欢嘅口味。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 我食个set每人会送一杯春阳茶事特饮,其他饮品都系自助形式,自行出去大雪柜度攞,包括好多款罐装汽水,梳打水及台式饮品,餐厅仲有几款无糖系列冷泡茶,我试左当中2~3款茶类,整体都唔错。

🍽环境:餐厅占地都几大,有不少卡位,坐位非常阔落舒服,此外出面酱料区同自助区好大,分类又整齐,同埋都keep得好干净卫生,餐厅整体光猛企理。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:餐厅主力用QR Code落单,一埋位职员都好用心介绍menu/自助区/洗手间位置等等,态度认真唔错,上菜/收碟速度都好迅速,亦无漏单/扣单情况出现。

💰💸价钱:系尖沙咀区大约$3️⃣0️⃣0️⃣就可以任食台式火锅,仲有澳洲M9和牛肩胛肉及多款火锅配料/台式小食/甜品等等任拣任食,质素又好,价钱绝对合格。

🐲💬总结:我觉得呢间台式火锅既肉类质素真心唔错,食肉兽朋友一定好适合,可以食到饱饱又开心。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️
2023-08-28