2021-09-13
有時聚餐因為大家口味唔同,有啲想食惹味食物,又有啲想飲湯有啲想食肉;所以就選擇食呢間位於海港城嘅星馬菜,貪佢有唔同款滿足晒各人口味。訂位時刻意留咗近窗邊嘅海景位,叫咗幾款食物:滷水花生雞腳$45hkd🔺 前菜嘅花生雞腳滷得出色好味,加上些少酸菜鋪面又多咗種layer,仲有好多花生鋪底,以$45呢個價錢超值。星洲蠔餅$88hkd🔺蠔餅有啲似食潮州大排檔感覺,蠔仔清得乾淨又飽滿,炸得鬆脆蠔餅加些少魚露更惹味,襯啤酒一流馬來西亞肉骨茶$128hkd🔺 馬來西亞肉骨茶嘅藥材味真係好吸引,雖然要$128,但份量好多,有豆卜,枝竹,冬菇,兩條帶骨豬肉條,而且湯嘅份量都好多,可能有藥材嘅關係,飲完真係成身熱辣辣出晒汗馬來蝦麵$98hkd🔺正宗嘅蝦麵湯頭係由蝦殼和蝦頭滲入湯頭,入面由油麵加上米粉一齊煮加多款配料撈埋嚟食好唔錯,雖然大碗,但覺得有些少貴。沙嗲拼盤$86hkd🔺沙嗲可以揀雞,牛,豬(兩款),總共有6串。佢哋嘅沙嗲醬有濃濃嘅香料同花生醬味,好好味!雞絲青瓜夾酥餅$62hkd🔺呢個夾酥餅其實我係從未試過,但加埋雞絲同青瓜香得嚟又清新;忍唔住食完一個又一個,好驚喜。📍尖沙咀廣東道3-27號海港城
訂位時刻意留咗近窗邊嘅海景位,叫咗幾款食物:
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖