2018-11-09
香港人食壽司可以話係由細食到大, 不過老老實實大部份壽司店都質素平平, 今日終於俾我搵到呢間非一般的壽司店 - 鮨見。開業還不足一年, 店內裝修新淨, 以木色為主, 簡約踏實, 店面面積不大, 十個八個人已經可以包場。午市menu $388 - $788不等, 性價比很高!晚市套餐雖然要千元以上, 但由於鮮魚係當天由東京直送, 追求優質新鮮海產的話, 絕對值得花費!今日揀左最經濟嘅套餐 - 孆。前菜墨魚仔爽彈清脆, 配上軟滑腐皮, 加上酸酸地嘅醬汁, 十分開胃!品嚐前菜嘅同時, 一直留意住師傅細心地處理魚鮮、起骨、薄切, 再製作成壽司, 過程一絲不苟。師傅更主動教我哋放下筷子, 用手將壽司完整地成件放入口, 細嚐正宗滋味。抹一抹手八位主角陸續登場!金目鯛第一件就已經係出名矜貴嘅金目鯛, 魚鮮味突出, 肉質細緻而帶有韌性, 口感極佳。真鯛魚肉呈半透明, 油份不多, 肉質富彈性, 味淡而清純, 加上一小片魚肝提味不少。深海池魚油脂豐厚, 魚肉爽甜, 令人回味無窮。黑鯥魚肉紋理分明, 口感細緻美味。鯖魚 肥美油潤, 鮮甜程度不難想像!北海道帶子水盈潤澤, 十分軟滑。藍鰭吞拿魚赤紅通透, 肉質
今日揀左最經濟嘅套餐 - 孆。
抹一抹手八位主角陸續登場!
金目鯛
真鯛
深海池魚
油脂豐厚, 魚肉爽甜, 令人回味無窮。
黑鯥
魚肉紋理分明, 口感細緻美味。
鯖魚
肥美油潤, 鮮甜程度不難想像!
北海道帶子
水盈潤澤, 十分軟滑。
藍鰭吞拿魚
赤紅通透, 肉質柔軟, 沒有半點筋。
海膽
呢件北海道紫海膽成為今晚之最!海膽水份極為充沛, 香醇綿滑, 鮮味在味蕾瞬間爆發, 讓人欲罷不能!可以講係我食過嘅海膽之中質素最高!
手卷
紫菜保持乾脆, 包裹香軟珍珠米及魚鮮, 又係 另一種享受。
茶蒸碗
食完壽司, 來個熱騰騰嘅茶蒸碗, 份外滿足!
魚骨湯
矜貴魚鮮全身都係寶, 師傅以魚骨淆製清湯, 每啖都充滿鮮味。
最後以冰凍綿密嘅豆腐雪糕, 為今餐畫上完美句號。
整個用餐體驗, 無論食材、環境、師傅功架都超出預期, 其中食材嘅質素及新鮮程度更給味蕾帶來前所未有的衝擊!