2019-07-29
經開尖沙咀,發覺有一間新開嘅日本餐廳, 佢哋門面行日式嘅古舊風,有意思!士多啤梨 / 荔枝 / 巨峰提子乳酸梳打~ 三個女仔一齊食嘢當然係要講下事非,一杯嘢飲係必須嘅! 比較感興趣嘅係乳酸梳打,當中有幾個唔同嘅味 ,我自己揀咗比較多女仔鍾意嘅士多啤梨味, 坊間有好多呢啲口味嘅飲品都會帶有藥水味, 好彩呢杯唔會,仲酸酸甜甜咁樣,好開胃!紫薯沙律~ 食餐飯都想叫個沙律,係Menu上面見到呢一個沙律,就覺得好得意,一個圓波波咁樣😂 喺出面真係未見過,凍凍的紫薯球再加上魚子,鮮甜得嚟又有薯香!芝士蔥蛋餅~ 重點推介!估唔到咁簡單嘅食材可以做到咁出色嘅效果, 芝士同蛋加埋煎成蛋餅,香口、特別!三重芝士火山燒牛舌丼~ 呢度嘅芝士唔係好似一般餐廳咁用嚟撈飯, 佢係將芝士放上飯之後用火槍輕輕燒過,帶出一點焦香就夠! 一啖飯去少少燒香嘅芝士,個感覺比較嶄新,我都好受落💕 牛舌都落咗一啲簡單嘅調味去燒! 我覺得呢個飯,冇主角配角之分, 兩個都咁出色!鰻魚飯(一尾)~ 鰻魚飯有分唔同size ,有分係半尾同一尾, 我哋三個人咁多,梗係嗌咗個一尾啦! 成個碗都鋪滿曬鰻魚,見到真係好療癒呀! 而且味道都好啱胃口
鰻魚飯(一尾)~ 鰻魚飯有分唔同size ,有分係半尾同一尾, 我哋三個人咁多,梗係嗌咗個一尾啦! 成個碗都鋪滿曬鰻魚,見到真係好療癒呀! 而且味道都好啱胃口,醬汁唔會太濃味, 咁先食到鰻魚本身嘅魚味!
味噌茄子~ 多數會喺一啲重慶嘅鋪頭見到呢個item,去到日本餐廳自然用番日本嘅烹調方法, 呢個都係一個非常好嘅配搭。
燒雞腎~ 我平時比較少食內臟,雞腎係喺咁多內臟當中,最鍾意食嘅一個,呢度將佢燒到好香口, 而且本身佢係帶有爽口嘅感覺!好味!
蟹肉忌廉薯餅~ 外脆內軟!裏面忌廉都好香滑而且太有蟹味,好特別!