友人生日所以約飯局,因為其中一位友人趕唔切去原定既地點,所以改左去葵芳食飯,上openrice睇到呢間野既食評好似唔錯,所以就去呢間食飯啦~~友人同女友先行到達,我到達後一坐低友人就話我知頭先後面枱客向經理投訴d蝦唔新鮮(梅既),所以我地唔食蝦類~~我地叫左冬陰蝦湯 (友人話個酸味完全冚過哂辣味)鮮魚竹笙清湯 (正常味道)特式拼盤有牛肉串 x 1, 雞肉串 x 1, 春卷, 酸辣無骨鳳爪, 豬頸肉, 蝦餅 (全個併盤正常應該會比一碟泰式甜酸醬或者酸辣汁, 但係冇囉, 原來個"特式"係要乾梗~~~馬沙拉咖喱配雞肉 (無特別)鐵板蠔仔餅 (旦冇旦味, 蠔冇蠔味)蒜茸炒貴妃苗 (見佢menu張相有一大堆炸蒜茸喺菜面,但係黎到實物係得好少仲要係係咁依灑上面,我一食,係完全冇味,冇菜味,冇蒜味,想點???)鮮菠蘿煙鴨胸炒飯 (呢個我飽得滯冇食)烤薄餅 (呢個係我至愛既食物,好多地方都會係即叫即整,再唔係整定既都會用熱力去keep住塊薄餅係熱既,但係呢度係凍架囉,超唔開心呀)活燒白鱔 (冇特別,冇應有既炭燒味)燒隻雞全翼 (友人叫既)燒司華力腸 (原本呢隻腸係少少鹹,但係燒完之後係好好好鹹囉~~)

我地叫左

冬陰蝦湯 (友人話個酸味完全冚過哂辣味)
鮮魚竹笙清湯 (正常味道)

馬沙拉咖喱配雞肉 (無特別)

鐵板蠔仔餅 (旦冇旦味, 蠔冇蠔味)

鮮菠蘿煙鴨胸炒飯 (呢個我飽得滯冇食)

活燒白鱔 (冇特別,冇應有既炭燒味)

燒隻雞全翼 (友人叫既)

招牌咖喱炒蟹 (呢個係做promo,全單滿HK$250就可以以6折叫一客,咁我地叫左一客,味道真係一般,唔見得有幾咁招牌菜式)

食食下突然間好嘈,原來係開左冷氣,飲湯時都覺得熱,以為冷氣唔夠,點知原來係冇開

到埋單睇番張單點解個服務費係$81架呢??

張單小計係$726
服務費係$81
總計係$807

我就問一個女侍應個服務費係乜?佢諗左一諗冇出聲就行左去搵另一個男侍應過黎,我問多一次個問題,個男侍應答我個招牌咖喱炒蟹係用原價黎加一,我第一次食呢D特價菜式,我真係唔知原來呢D所謂既特價菜式係要用番原價黎計加一囉,係咪應該喺我落單時同我講聲呢??

最後我地寫左佢擺喺枱面既comments card,我仲要親手拎埋去比個經理,唔知個經理會唔會睇完撕爛張comments card呢~~~~
2010-05-11
庆祝纪念