2019-08-24 832 浏览
今日拍拖拍到去灣仔,行過見到呢間似乎係四川菜嘅小店,見佢價錢唔貴,所以入去試下。入到去先知原來係街坊飯堂,因為老闆好似個個都識咁,每一個入嚟都會打下招呼吹下水,當然老闆都好關心我地呢對生保人,係咁同我地介紹佢地有咩食,一路食仲一路問我地好唔好食,岩唔岩口味。原來佢地兩公婆開呢間舖,只係開左兩個月,因為舖頭得佢地兩個人,所以所有嘢都係即叫即整,保證新鮮熱辣。今日我地嗌左個雞煲二人餐,有半隻麻辣雞煲,一份菜籃,一碟薯粉,一碟丸同一碟安格斯雪花肥牛,好似唔係好多,但真係好飽,因為佢每一碟都好大份。雞煲係老闆即時整,煮緊嘅時候已經聞到好香,因為嗌左小辣,所以味道岩岩好,而啲雞都好滑,好夠味。食完雞煲就打邊爐,老闆會幫你加自己熬製嘅豬骨濃湯,而唔係普通加水就算,所以食到尾都係好夠味。所以個薯粉最後都好吸味,好好食。然後吸引嘅係呢碟安格斯牛,真係好大碟,淥極都有,就算淥耐左都仲好軟腍。然後佢有碟丸,有牛豬墨魚三種,三種都係好爽口彈牙。而菜方面就有生菜菜心金菇,啲菜都好新鮮好甜。整體嚟講,呢度係良心小店,份量足又新鮮,最重要係食到第度食唔到嘅人情味,老闆可以同個個客都好好傾,可以多個地方同人寒暄嘅小

然後佢有碟丸,有牛豬墨魚三種,三種都係好爽口彈牙。

而菜方面就有生菜菜心金菇,啲菜都好新鮮好甜。

整體嚟講,呢度係良心小店,份量足又新鮮,最重要係食到第度食唔到嘅人情味,老闆可以同個個客都好好傾,可以多個地方同人寒暄嘅小店,喺呢個時代已經少之又少。而食到咁飽嘅二人餐都只係399,真係性價比好高。

另外我發現其他客都係嗌椰子雞,因為原來佢地係用新鮮椰子,椰肉仲要俾你自己不落去,老闆話咁樣係要俾人知佢地係真材實料喎😂我冇份食都聞到人地啲椰子湯好清甜,下次有機會再嚟真係要試試佢。
2019-08-24