2021-11-23 40 浏览
入到尼間餐廳,牆身貼有台灣夜巿同101大樓牆紙,好掛住台灣🥲雖然台灣餐廳滿街都是,不過尼間有啲特別,佢地賣既係石鍋滷肉飯,將台灣同韓國菜mix 埋一齊,好期待😍石鍋玉子滷肉飯($68):韓式石頭飯裡面配上台式滷肉,係好新穎既配搭。熱辣辣上枱,聽到打啦打啦既聲就已經好興奮😂尼款滷肉偏瘦得黎又夠林,比平日既滷肉飯少咁啲油膩感,又保留到滷肉既口感同香味。滷肉汁好足夠,岩哂無汁不歡既我。尼個韓、台既配搭少見得黎又match到野食既味道,為平實、純樸既台灣加了一點特式。石鍋玉子燒燒豚肉飯($72):佢既豬肉有啲似薄切肥牛,每塊都係半肥瘦,一咬就食到香濃既小肥豬,落埋燒汁更加惹味。配菜有菠菜、蘿蔔、芽菜、秋葵同雞蛋。私心覺得菠菜煮得正,每條菠菜都爆水好juicy,撈埋一齊食超級滿足🥳趁熱炒下飯底,陣間就有埋飯焦食。特別推介尼度既烏梅汁,酸酸甜甜,飲完勁開胃。聽說烏梅可以防癌、增加能量、消除疲勞同便秘,,,鍾意酸野既朋友一定要試😂