2019-08-21 346 浏览
行過長沙灣,見到哩間新鋪頭,惗住就腳試下,點知有驚喜發現。雖然鋪頭名叫源味開元米線,但除左米線,仲有烤魚、川菜。我見到隔離台點左烤魚,睇上去都好吸引。不過我朋友唔鐘意食魚,我地就點左菜。功夫毛血旺毛血旺其實係重慶既特色菜,以麻辣為主,入面既料有鴨血、牛柏葉、魷魚、午餐肉、芽菜等等既配菜一起煮,一次可以食好多唔同既配菜,非常豐富,滿足我貪心既胃口。牛柏葉切成絲,好考功夫,同埋我估係為左入味D。仲有鴨血真係好好味!好嫩好滑~久唔久都會食辣既我,發現哩個辣味未係香港食過。加上以前有去過四川玩,覺得哩間既辣,比較正宗,亦都比較辣既,想挑戰既朋友,都係由小辣挑戰起好D  清炒萵筍絲萵筍絲青翠碧綠,好爽口清新,好味又可以清下辣味。口水雞造型好特別,個碟好可愛~口水雞都唔錯,雞肉幾滑,又唔會係肥雞(好怕D雞好肥,哈哈)口水雞係無毛血旺咁辣既霸氣百香果哩杯真係好好飲!朋友俾我試左啖,好多果肉,唔係得個名霸氣,分量真係好足!老闆介紹俾我地聽,哩杯飲品係真果肉打既,難怪果味真係好濃,推薦!健康檸檬茶然後我問老闆,點解哩杯既名堂係健康檸檬茶。佢笑答因為佢地既茶底比較特別,係用茶葉自己拉既。我認真品下哩杯茶,
行過長沙灣,見到哩間新鋪頭,惗住就腳試下,點知有驚喜發現。
功夫毛血旺
牛柏葉切成絲,好考功夫,同埋我估係為左入味D。
仲有鴨血真係好好味!好嫩好滑~
 清炒萵筍絲
萵筍絲青翠碧綠,好爽口清新,好味又可以清下辣味。
口水雞
造型好特別,個碟好可愛~
口水雞都唔錯,雞肉幾滑,又唔會係肥雞(好怕D雞好肥,哈哈)
口水雞係無毛血旺咁辣既
霸氣百香果
健康檸檬茶
我認真品下哩杯茶,確實係無一般既檸檬茶咁澀,入口醇D,而且放耐左真係唔會分層,係唔同D既。

整體來講,我覺得哩間係認真做辣既小店,辣味比較正宗同惹味。飲品都係好認真咁出品。加上餐廳新淨企理,員工親切有禮,係好值得支持既小店。下次我要試下佢地既烤魚~
2019-08-12