2016-01-18 1308 浏览
因為睇演唱會所以去咗尖東附近睇吓有乜嘢食,發現左一張新嘅拉麵店,所以決定入去試吓!一入去已經有啲驚喜,因為出嚟招呼我嘅老闆係日本人!之後我見到台上面嘅Menu都係用日文寫,不過好彩有圖有真相,而且亦都有漢字,所以唔會睇唔明白!係雞同鴨講嘅情況之下,我叫咗個蝦味噌豬骨湯麵,老闆仲問我要唔要餃子或沙律!雖然選擇唔多但勝在可以專心做好一碗拉麵!拉麵店一律都係BAR位,大約有十二個位左右!採半自助形式,枱上面有茶水可以自由斟!頭頂仲有一盒盒嘅紙巾!Bar枱上有好多唔同嘅配料,仲有拉麵汁、蒜蓉、紅薑絲、芝麻同七味粉!可以自由配搭自己鍾意嘅豬骨濃湯囗味!辣芽菜係老闆自家製嘅!牆上面亦都貼有口味推介,教你點樣去整一個合心意嘅豬骨濃湯!落咗order碗麵好快都到咗,等約五分鐘都唔使!我叫咗個蝦味噌豬骨湯麵,材料有叉燒、粟米、紫菜、蔥、我再追加左一隻日本半熟蛋!湯麵鋪滿櫻花蝦,味道鮮甜!再飲咗一啖湯,奶白色的湯豬骨味濃郁,還有點粘口嘅感覺,可見真材實料!正如牆上的告示,湯底是由100%豬骨製成,而且不含味精!我追加咗日本半熟蛋!滑嫩的半熟蛋,蛋味香濃!麵條係博多系的中幼麵直身細麵,個人認為硬度適中!叉燒
拉麵店一律都係BAR位,大約有十二個位左右!
辣芽菜係老闆自家製嘅!
牆上面亦都貼有口味推介,教你點樣去整一個合心意嘅豬骨濃湯!
我追加咗日本半熟蛋!滑嫩的半熟蛋,蛋味香濃!
麵條係博多系的中幼麵直身細麵,個人認為硬度適中!
叉燒片不肥不膩,而且好腍身!
2016-01-04