2022-08-21
去開尖沙嘴知道附近開左間新既西日fusion餐廳,後來先發現原來係The One搬過黎既,新鋪裝修日系簡約,坐得都幾闊落,而且相對上叫易拎位,weekend lunchtime過到去都唔洗點等,究竟食物質素又係點呢🧐🧐🧡 日式漢堡扒蛋包飯 $128本身以為叫蛋包飯都係幾穩陣既選擇,點知我地真係大失所望🤧首先叫得蛋包飯,咁我會期望係真係個蛋會包住d飯啦(as compared to 蛋蓋飯),然後塊蛋係就咁鋪係d飯上面,變左食炒蛋飯😵💫飯底貌似係西炒飯,但食落淨係得茄汁味,無炒過既痕跡,而且偏濕,痴住曬😵💫至於味道,都係好奇怪,正常蛋包飯應該係日式燒汁/肉汁,但個汁係完全得茄汁味,好似自己係屋企整咁😑🧡 日式炸豬扒咖喱烏冬 $118日式咖喱偏甜,但呢間既咖喱烏冬係無味既,只係得好微量既香料味,而且烏冬極幼身,0口感,雖然掛汁,但d汁無味,所以都係唔建議😵💫豬扒反而係咁多樣野入面最正常,炸得乾身脆口,入面都唔會話太乾,不過炸粉略嫌太厚🫠Overall黎講呢個style既餐廳都真係少有地整得唔好食,完全唔值呢個價錢,新裝修左但除左環境無野好左,經過既話都唔洗專登試,不過可能甜品技術含量
🧡 日式漢堡扒蛋包飯 $128
本身以為叫蛋包飯都係幾穩陣既選擇,點知我地真係大失所望🤧
🧡 日式炸豬扒咖喱烏冬 $118
Overall黎講呢個style既餐廳都真係少有地整得唔好食,完全唔值呢個價錢,新裝修左但除左環境無野好左,經過既話都唔洗專登試,不過可能甜品技術含量低d會無咁伏,見網上都有唔少人推介雪糕同捲蛋,有機會或者可以考慮試下既🤨
味道:5/10
性價比:4/10
📍宏 HIROSHI
尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
📌人均消費: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #西日fusion菜 #日式咖喱#蛋包飯 #漢堡扒 #鐵板 #壽喜燒 #sukiyaki