2021-03-06 200 浏览
舊同事們為咗預祝我嘅生日,早上11點嘅時候一早嚟到安平燒肉排隊拎位食燒肉,我哋今次選擇咗120分鐘安格斯嫩牛吃到飽。今次呢餐為我哋帶嚟驚喜嘅,但係個人覺得小食會比起燒肉更加好食。首先講吓餐廳環境先啦,由於呢間餐廳係新裝修嘅,所以啲格局都係會比較整齊一啲,而且中間都有甲板隔開,每一張枱嘅位置都可以足夠容納四個人去坐,但係由於而家中午限四人一枱,所以本身呢一枱嘅可能係預俾六個人坐。所以其實目前為止都坐得舒服嘅。餐廳環境都好企理,感覺上都十分之衛生嘅。跟住落嚟講吓食物嘅質素,佢上面有個滷肉汁配飯,如果相信食過牛大人嘅大家都知道呢間燒肉其實係同牛大人同一個集團嘅,但係牛大人嘅滷肉飯係真係有肉喺上面,但係嚟到安平燒肉嘅世界,滷肉飯並唔係真正嘅滷肉飯,而佢係一個滷肉汁飯,所以其實簡單啲來講佢個感覺就好似係豉油汁撈飯咁樣,上面冇乜肉,但係其實個味係幾好嘅,仲有一啲賠了可以㗎,你係紫菜等等,如果你話真係都想要多少少肉嘅,咁所以可能你要燒啲肉再加返落去啦。但係其實個飯係好好食嘅。依個滷肉汁飯隔離就有一個冬瓜蜆湯,冬瓜蜆湯飲落去其實係好重嘅味精味,感覺上並唔係真係人手自己咬嗰隻,所以我覺得佢個味道其實係比

跟住落嚟講吓食物嘅質素,佢上面有個滷肉汁配飯,如果相信食過牛大人嘅大家都知道呢間燒肉其實係同牛大人同一個集團嘅,但係牛大人嘅滷肉飯係真係有肉喺上面,但係嚟到安平燒肉嘅世界,滷肉飯並唔係真正嘅滷肉飯,而佢係一個滷肉汁飯,所以其實簡單啲來講佢個感覺就好似係豉油汁撈飯咁樣,上面冇乜肉,但係其實個味係幾好嘅,仲有一啲賠了可以㗎,你係紫菜等等,如果你話真係都想要多少少肉嘅,咁所以可能你要燒啲肉再加返落去啦。但係其實個飯係好好食嘅。依個滷肉汁飯隔離就有一個冬瓜蜆湯,冬瓜蜆湯飲落去其實係好重嘅味精味,感覺上並唔係真係人手自己咬嗰隻,所以我覺得佢個味道其實係比較偏鹹嘅,並唔係好適合作為一個開胃嘅湯,但係裏面係有啲冬瓜,都可以叫做幫食客去做一個降火嘅功能嘅。之後旁邊仲有好大嘅飲品吧,除咗有安平燒肉佢自己整嘅飲品,例如係玄米茶,藍莓果茶等等,仲有啲平時台灣先至可以見到嘅飲品,例如話係麥仔茶,麥香紅茶,蘋果西打等等,但係其實呢啲雖然喺台灣買價錢真係好平,但係嚟到香港,加埋啲運費鋪租等等,其實運送呢啲飲品都需要一定嘅成本嘅,所以其實呢啲飲品喺香港買都好貴,但係喺安平燒肉嘅舖頭入邊如果係見到呢一種嘅台灣飲品,即係可以飲到一份台灣味,所以其實我好鍾意飲佢嘅飲品,因為真係可以有種置身台灣嘅感覺。

其實我係比較少喺呢一種燒肉嘅舖頭上面寫食評嘅,因為我個人覺得燒肉除咗係講嗰隻肉嘅肉質好唔好之外,其實燒嘅人燒得好唔好食都係一個好重要嘅一環,所以其實每一個食評都只可以話係僅供參考,所以真係要食嘅時候要好視乎返當時嘅情況而釐定今餐係唔係一個滿意嘅一餐。但係當時可能係由於舖頭新開幕,同埋朝頭早餐廳比較有多充裕嘅時間去預備,所以其實我哋當時食嘅牛都係比較高質,同埋都好食嘅,令我最難忘嘅就係佢嘅雞翼,雞翼佢有幾種唔同嘅味,一種係辣味,一種係老虎味,一種係孜然味,其實我好鍾意食孜然味嘅,因為其實佢個肉質係比較嫩,而且佢個味粉都落得好足夠,所以就啱晒啲重口味嘅人食。另外其實佢真係有好多選擇,你鍾意食素嘅,有洋蔥翠玉瓜雞髀菇等等,你鍾意食肉嘅,有好多種嘅牛豬同雞都比大家選擇,出邊嘅配料仲可以拎埋生菜,台灣嘅黃金泡菜,甜不辣鹽酥雞但係台灣成日都有,其實我覺得以上嘅台灣小食嘅質素都可以話係好高,所以大家去到真係唔好淨係掛住食燒烤啊,都唔好忘記佢嗰啲飲品小食,佢哋都可以比你驚喜㗎