2019-04-08 42 浏览
趁天氣好去左油街實現影相,古典的建築下人人都變成文青風女生。平時我同男朋友都鐘意去食街邊神級小食麥記,今日帶住個好斯文既既朋友食飯就唔方便。北角出站行一陣就到了。東區唔多東南亞風的餐廳,以價格作考慮的話絕對係廉價既好選擇。唐樓打通兩層的格局樓底高採光好,加上裝修新派都吸引年輕人到來。餐廳供應多國菜,當中應合香港人口味泰國菜比較多,沙律串燒椰青等等應有盡有。蔗蝦$58小食方面最抵食應該係小食拼盤,$108有四款小食。唔鍾意炸野亦有泰式、燒肋骨、生蝦生菜包等選擇。我地點左比較特別的小食,蔗蝦即叫即炸熱騰騰啊!竹蔗幼細所以包上既蝦肉都更多,咬開見到粒粒蝦肉。炸粉薄身,配埋甜辣醬好惹味,而且價錢好平。巴東咖哩牛肉$68想飽肚有喇沙冬陰功麵類同醬汁飯類供應,仲有肉骨茶套餐。咖哩牛肉配飯亦可免費轉酥餅。平時出去食酥餅都係一塊開四片,這裏竟然有八塊! 不同於傳統印度酥餅,唔會油淋淋軟到提不起來。酥餅有如千層酥般中間扑起呈空氣感,鬆脆不油膩。咖哩零辣度加入少少椰奶,無左辣勁依然香氣十足。而牛肉用左腩位,配酥餅容易咬開好夾。整碗咖哩有6-7件牛肉,再有2件薯仔,另附送泰式冬瓜湯,性價比非常高。雪糕芒果沙

蔗蝦$58

巴東咖哩牛肉$68

雪糕芒果沙冰 (半價$19)
點任何小食或主餐餐飲半價,最平既港式飲品或椰青加$13就有。我呢杯沙冰係menu上最貴的,半價後都係加$19,比外面買珍珠奶茶更平。

芒果雪糕應該係維記出品。沙冰冰量非常少,我會稱之為smoothies。果蓉唔係用菲律賓芒果,無左庸俗的甜品,反而係台灣芒果般既清甜。另外糖分都非常適中,好好飲。

想揾東南亞野食可以考慮呢間平價選擇呀。