2020-03-02
今日嚟到樂天皇朝,門口帶位嘅侍應非常盡責,會追住探熱,又見到埋單後侍應會用清潔劑清潔枱面,喺呢個環境之下都安心啲。小菜係鳳爪,本身以為係豉油鳳爪,食落原來有少少麻辣,唔會死鹹,幾好。呢度小籠包出名,當然要嗌小籠包,但係得兩個人食唔晒彩色嗰隻,所以都係嗌原味六隻。果然不愧係小籠包專門店,小籠包個皮好滑,湯汁豐富,而且皮夠薄,唔會食到一半覺得小籠包個頂一舊粉好硬。小籠包餡唔會太鹹,可以食到肉嘅鮮味,值得嗌。醉雞嘅雞肉未算十分滑,但唔會好鞋,唔會食到有渣,面嗰層酒味較淡,底個層浸住酒好有酒香。蒜泥白肉擺盤好靚,肉片捲着青瓜,令口感更豐富,軟中帶爽。肉卷味道偏淡,因此醬汁偏鹹,混合一齊食就啱啱好。擔擔面醬汁濃厚,淡淡花生味,有少少辣,唔食得辣要小心d😂雪菜炒年糕煙煙韌韌,非常香雪菜味,可惜鹹肉比較少。紅燒肉係唯一唔係咁好食嘅菜,睇落好靚,上層嘅肥膏亦都唔肥膩,但下層嘅肉比較鞋,唔夠鬆軟,令人失望。甜品嗌咗豆沙鍋餅,新鮮熱辣,炸得唔會太燶,亦冇好重油益味,味道甜得岩岩好,令人滿意雖然係中餐廳,但都學習左日式餐廳嘅優點,會有個架比客人放袋,幾貼心。呢餐整體來講算幾好,大部份菜式都算有水準。
擔擔面醬汁濃厚,淡淡花生味,有少少辣,唔食得辣要小心d😂
雪菜炒年糕煙煙韌韌,非常香雪菜味,可惜鹹肉比較少。
呢餐整體來講算幾好,大部份菜式都算有水準。