2007-06-03
今晚同太太去晚飯,小籠包好似其它食家講一樣,黐住墊底的菜,而且一夾就穿,以翡翠來說真的很少很少見。另外,從來冇人問過我地剪唔剪麵,張單已經寫住要剪。最差的是,所有服務生連經理都好似打仗咁,唔知趕緊乜。我太太今日要食藥,同侍應講要杯水,就二話不說連杯茶都收埋。喂!我話要杯水,唔係換杯水,你有冇聽清楚?食完小籠包想食埋墊底的菜,點知個小姐問都冇問就成個籠收走。我覺得就算我鍾意食埋幾塊菜係怪,你都問聲我先收走好喎。另一位待應冇耐過來檢查上齊菜未,問我地要唔要甜品,你服務質素如此「優良」,我原本食都變唔食(原本我地都想加野食,畀佢搞得幾搞,返屋企煮麵好過,仲食甜品?)。佢居然即刻在我地面前用對講機叫人印定單,你咁叫做點先?係咪好唔耐煩想趕我走?老實講,你拎轉背咁做我唔理你,亦理你唔到,不過你咁高調叫我走,我都唔會逆你意。埋單時,我同個經理講我呢餐係歷來在翡翠食得最唔愉快的一次,佢好簡單地問「點解?」我真係好想知佢覺得自己係我老豆定老細,居然唔係話「唔好意思呀,先生,唔知邊方面令您唔開心呢?」之類,唉!仲有乜好講?總之各位想去呢間翡翠之前,都係諗清楚,唔係洗錢之餘,仲要受氣。
另外,從來冇人問過我地剪唔剪麵,張單已經寫住要剪。
最差的是,所有服務生連經理都好似打仗咁,唔知趕緊乜。