2018-10-06 30 浏览
之前聽人介紹朗豪坊開咗一間新式韓燒,今日終於有機會食,入邊裝修得非常雅致及清新,唔知嘅經過真係以為係一間cafe餐廳雖然唔大,但勝在會有一塊板隔開你同鄰座,所以都幾有私隱,幾啱同男朋友過嚟食。食燒肉女仔最大concern梗係大唔大油煙,呢度嘅抽油煙機絕對唔會令到你食完之後成身味,值得一讚。我哋叫咗個特級和牛拼盤,有四款牛肉。牛肉嘅油脂分布好平均,齋睇賣相都知道係靚牛牛肉味非常之重,同出面調味好重而蓋過牛味既韓式燒肉截然不同。雖然間鋪主打韓燒,但熟食同樣出色。鰻魚鐵鍋炒飯係佢哋嘅推介食物,鰻魚汁調味得相當之香口,幾乎食唔到鰻魚嘅魚刺,我男朋友超鍾意呢個炒飯。食咁熱氣嘅韓燒梗係要飲返啲滋補養生嘅湯啦,所以我哋叫咗個韓式牛骨湯。湯底鮮甜,鹹度適中,蘿蔔都燉得非常入味。小食方面叫咗個脆香芝士炸雞,本身以為價錢唔貴所以份量唔會好多,點知分量同出面百幾蚊一份嘅差唔多,超級抵食。炸雞嘅外皮相當香脆,食落好crispy,內裏嘅肉質好滑嫩,睇相都見到雞塊入面充滿肉汁,想芝士味再濃郁啲就可以點佢嘅芝士醬。呢度裝修得咁清新就當然要叫番杯清新嘅果汁抵消油膩嘅燒肉啦。我叫咗杯captain lab,熱情果、奇異

呢度裝修得咁清新就當然要叫番杯清新嘅果汁抵消油膩嘅燒肉啦。我叫咗杯captain lab,熱情果、奇異果、香橙、蜜糖嘅配搭非常出色,細細咁品嚐係可以分出唔同水果嘅味道,有種和而不同嘅感覺。

呢個新式韓燒體驗我絕對比一百分,甚至比我喺韓國食燒肉嘅感覺更好,試完冇油煙嘅韓燒真係回不到以前煙霧離漫既舊式韓燒了