2022-09-21
大家有冇睇過格林童話《糖果屋》Hansel and Gretel。今次介紹一間全球多間分店的夢幻糖果店 Hans & Gretel,本身銅鑼灣係香港首間總店,但始終商業區唔好話大人,小朋友點會經過幫襯呀?但將軍澳竟然開第二間分店!正正係donki隔離,環境超大裝修好靚真心讚👍🏻門外有3大個銅像-小孩Hänsel、Gretel、壞巫婆,背景有個小流水瀑布仔裝飾;入到去室內裝飾好夢幻,滿滿嘅糖果箱,連棉花糖都有唔同款式!有棵大樹擺設,上空星星牆牆紙掛滿波板糖,小朋友見到會好開心!另外仲有排雪糕,可以隔住個膠袋板睇住職員整雞蛋仔& 肉桂煙囪蛋糕,點返個配雪糕食正呀🥳將軍澳海濱近期越來越多餐廳好熱鬧,附近多住宅和學校,個人覺得選址揀得好好,適合晒家長同小朋友👓肉桂+煙囪蛋糕 $80/全份 $50/半份+雪糕球$35香港比較少地方有得食煙囪蛋糕,但認真好驚喜係好食,外脆內軟,入面鬆軟少少蛋糕狀,好香肉桂味。明白其實有啲人好驚糖果碎會覺得得個樣又甜,但加完的確外賣好靚,有多款閃閃款可以揀,小朋友應該會特別開心🤣👓特色雞蛋仔+單球意大利雪糕(糖漿+款糖果碎)$90如果唔要雪糕,就甘雞蛋仔+朱古力漿+
👓肉桂+煙囪蛋糕 $80/全份 $50/半份
+雪糕球$35
如果唔要雪糕,就甘雞蛋仔+朱古力漿+2款糖果碎就$75,但比多$15有雪糕食喎!
🍦意大利雪糕款色都多而且口味幾特別,例如有開心果、tiramisu、椰子、吹波糖bubble gum、棉花糖、焦糖脆餅等。勝在唔太甜!有得就甘單買雪糕