2020-05-17
五月天, 又要準備迎接炎夏。 炎夏就讓人想起去泰國度假, 坐在沙灘吃著一串串的串燒,每逢看見一串串的燒物,烤得香噴噴,實在讓人無法抗拒。 今次就去咗九龍城的小曼谷, 假想自己在泰國度假, 準備迎接熱辣辣的夏日。最歡喜就係見到有海鮮孖寶套餐, a加b都只係228, 有蝦有魚有鮑魚亦都有東風螺, 總有一款適合自己。海鮮孖寶套餐228牛油蒜蓉燒虎蝦虎蝦真的好大隻, 蝦身布滿魚乾同蒜蓉粒, 帶鹹香,虎蝦夠鮮甜,口感和味道層次豐富,滿口魚香及蝦的爽甜,好食。燒脆皮白鱔大廚做燒物的功架也不俗,火候控制好,白鱔燒得皮脆肉嫩,白鱔的鮮味與肉汁統統得以保留。泰式醃豬頸肉沙律豬頸肉即叫即燒,所以即使係沙律,都要等一陣先至上到枱。生菜蘿白絲爽口清甜,夾著剛燒好的豬頸肉一起吃,可消除肥膩的感覺,加上 秘製泰式醬汁 酸中帶辣 ,炎炎夏日好開胃。泰式燒牛仔骨68牛仔骨上檯時陣香味 已經教人口水直流 。 一口咬落去 ,燒牛仔骨質感鬆軟,不會太乾柴, 而且食落去仲好juicy。除咗燒物,當然唔少得叫番兩杯消暑飲品,椰汁涼粉冰32椰汁香甜, 加上份量勁多的涼粉, 成杯涼粉冰勁消暑。芒果椰汁沙冰36另一杯消暑佳品,芒果
海鮮孖寶套餐228
牛油蒜蓉燒虎蝦
燒脆皮白鱔
泰式醃豬頸肉沙律
泰式燒牛仔骨68
除咗燒物,當然唔少得叫番兩杯消暑飲品,
椰汁涼粉冰32
椰汁香甜, 加上份量勁多的涼粉, 成杯涼粉冰勁消暑。
芒果椰汁沙冰36
另一杯消暑佳品,芒果 酸中帶甜,椰汁 讓人想起亞熱帶風情, 兩者match埋一齊 ,已經絕對透心涼。