2021-03-26
今次同大家嚟到位於九龍城嘅小曼谷海鮮燒烤屋,試一試佢哋嘅午餐套餐。餐廳午市套餐嘅選擇種類都幾多,隨餐奉送冬陰功餐湯一碗,再加飲品一杯。今次小編選擇咗嘅係小曼谷炒米粉,同埋一客鳳爪沙律。之前曾經試過外賣版嘅小曼谷炒米粉,口感比較乾身;但係今次嚟到門店即食,米粉偏油,但係現場熱辣辣即食有另一番風味。(之不過相比底下小編更喜歡乾身版本)另外,雖然係用咖喱炒,但係並冇掩蓋到米粉本身既米香味。米粉特意加入扎肉,豬頸肉粒,蟹柳以及蝦仁,豐富整體嘅口感,以及更加「香口嘢味」。午市套餐上只需要加$25另購小食一份,對於喜好酸辣嘅小編,當然要好好嘗試一下佢哋嘅泰式酸辣鳳爪。鳳爪不過不失,同普遍泰式餐廳水準一樣,唔會失望但係亦都唔會特別驚喜。最令小編驚喜嘅反而係佢哋嘅飲品,泰式奶茶真係幾香口,而龍眼冰則放了滿滿嘅龍眼,飲落亦有甜蜜嘅龍眼香味,好滋潤嘅感覺。雖然食物方面未有太大嘅驚喜,但係性價比高。更有學生優惠價,着校服嘅學生有福了!另一個加分位,店員們都很友善,街坊街里嘅感覺好親切,係一種人情味⋯(另外,原來餐廳每晚八至十一點會有現場音樂表演,一邊聽住音樂一邊享受美食,都幾嘆吓㗎)售價:港幣$54(只收現
售價:港幣$54(只收現金)
電話:27167868
營業時間:星期一至日(1130-2300);星期三(晚上九時關門)
小曼谷海鮮燒烤屋
地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖