2020-06-10 2591 浏览
環境店面都幾細,得十幾個位,疫情期間lunch time一般都要等吓位。設計以啡色同白色為主,簡簡單單,冇多餘嘅裝飾或者擺設,窗邊位仲有小盤栽點綴。Homemade Burger Set- 自家製麵包:麵包新鮮鬆軟,輕輕烘過後再加上包面嘅芝麻令口感更豐富。- 漢堡扒都係自家製。牛肉唔會過咸,但偏好重口味嘅人可能會覺得唔夠味。略嫌唔夠肉汁,好彩有層薄薄嘅蕃茄醬搭救,令個包唔會乾之餘亦更加醒胃。太陽蛋同漢堡扒嘅熱力令車打芝士完美溶化。Flat white 咖啡豆係埃塞俄比亞同巴西兩大咖啡國出產(唔肯定會唔會轉)。咖啡口味人人唔同,有人中意nutty,有人偏好fruity。今次嘅咖啡口感順滑、香濃,只係微酸。就個人口味嚟講,係香港數一數二,用嚟配cake真係好滿足!68% Cocoa Choaolate Tartecake都係每日自家製。chocolate tarte朱古力味極濃郁,焙茶味餅底中和返甜味,整體唔會過甜,餅底唔會太硬實,食完都完全唔覺得膩~總括而言,無論主食定甜品賣相都好唔錯。最難得係每一樣食材都係用心處理,唔係流水作業式製作上枱。返工做到攰嚟食個lunch,真係有叉足電嘅感覺

Homemade Burger Set
homemade burger

Flat white

68% Cocoa Choaolate Tarte

總括而言,無論主食定甜品賣相都好唔錯。最難得係每一樣食材都係用心處理,唔係流水作業式製作上枱。返工做到攰嚟食個lunch,真係有叉足電嘅感覺。
题外话/补充资料: 每日lunch set只有一款,食過burger/ panini/ bagel/ omelette。為免去到先發現唔岩食,我通常都會上佢地ig睇定today's lunch set & cake options。另外亦有healthy set(bagel + yogurt),但好輕食唔太夠飽。
2020-06-10
homemade burger