2015-08-31 542 浏览
本来以为随意找家街坊小店,轻食一顿意粉晚餐,想唔到,上了一堂意粉课,原来意大利人食得好清,喜欢用大量蒜粒煮意粉,加啲橄榄油及肉,已经系美味晚餐,只系美国改良咗的意大利餐方用大量芝士及忌廉!今晚来到呢间店,以正宗做法,强调全用橄榄油,食得健康,材料用白肉或海鲜,听到好似口淡淡,原来又唔系,因为可以㨂蒜及炸面包糠令菜式惹味,而且可以加辣,一啲都唔平凡。我哋啲前菜系香辣番茄红酒煮新鲜蚬仔,新鲜番茄做的意粉酱是自然啲酸香,辣得刺激,蚬仔大只饱满,我最钟意连酱汁一齐食,特别滋味,完全鲜辣蚬肉啲美味。意粉酱汁配搭多款,初时花多眼乱,最后决定试大茄瓜,因为未试过素食意粉,原来唔驶担心唔够味,大茄瓜大块厚肉,预先用大量面包糠包住炸到金黄色,口口香脆,蒜香亦伸至意粉身上,想唔到,无肉的瓜料意粉都可以咁好味!亦有酒配,唔算好多品种,但价钱公道。

亦有酒配,唔算好多品种,但价钱公道。