2017-10-31
香港食肆選擇多樣化,不過若果一定要我揀一款最出色嘅地道食肆,我一定會揀大排檔!😎小菜鑊氣十足又可以啤啤佢,最適合香港人嘅生活!不過想食有時又怕熱,都會揀返菜館,今日就同朋友嚟到土瓜灣依間充滿香港大排檔特色嘅小菜館-非凡小廚🤗🤗店內雖然座位唔多,但係勝座位寬敞坐大枱,啱曬一家大細過嚟聚餐,鋪頭裝修亦都幾光猛!除咗皇牌推介之外,平均一個菜式都只係70-80蚊,對比起出面一般嘅大排檔絕對係算抵!👍🏻👍🏻由於我地都幾細食所以只係叫咗三個餸,不過落單果時侍應竟然同我地講話驚我地食唔晒😱到最後先知原來依間店嘅份量絕對唔講得笑..真係食唔晒😅講返食物方面先,首先嚟個魚香茄子煲,上菜時仲係熱辣辣😋,食落好夠鑊氣好惹味,唔會過份辣,與白飯嘅配合一流,嗜辣嘅朋友不妨一試。🤤跟住再嚟碟夠曬開胃嘅沙拉骨,酸酸甜甜嘅醬汁認真開胃又醒神!咬落啲肉同骨好容易就分開唔會好難咬,再加上肉佔嘅比例好多,唔會似坊間大部分餐廳話咁剩係得啲骨無肉食,而且份量真係唔少😲,兩個人食根本食唔曬🤐然後再嚟小店特別推介嘅椒鹽軟殻蟹,以中式炸法炸成嘅軟殻蟹,好特別有創意🤣外皮酥脆,未上菜已經有陣陣香味飄埋嚟,食落更加停唔到口,夠哂惹味🤤🤤
😎小菜鑊氣十足又可以啤啤佢,最適合香港人嘅生活!
食飽再叫咗杯大大大檸檬茶,平時去茶餐廳成日都覺得杯檸茶好快就飲晒,侍應放上枱時😮😮啤酒杯咁大杯😱,一啖飲落去,好解渴啊,爽!!😍