2021-07-16 333 浏览
兩個星期前,從傳媒介紹 「楓林小館」荃灣分店做推廣。以 懷舊套餐招徠。以原價$1430 減至$686 吸引顧客。今天晚上 6:15進入食肆。店舖萬多呎、有大堂 及 客房。我哋四人被 安排坐在大堂旁的四人枱。當時祇有2台客。有2人狀似老細的中年人,大聲吆喝大堂幾名聚集的伙記,呼喝他們散開,去招呼其他剛到的客人。與此同時,女伙記詢問我們是否食套餐,但佢從來沒有嘗試,望一望 女支客 放低啲預訂套餐紙。紙上寫上 預訂套餐 全部內容。她完全沒有留,祇問及是否可以起莱。我們說可以。我們自𢹂清酒一支。要求她拿冰桶急凍一下支「愛山大吟釀」。女伙記拿了啤酒桶來 放了3份一冰 便想行開。我要求她放D水落冰桶。她完全沒有回應,一手拿個桶去茶水房。我個位對到正,見到佢將 冰桶放在幾排茶壺下便的一個水龍頭,見佢想扭開水龍頭,當時心裹一寒,叫她唔好放熱水落冰桶,佢大聲話是凍水。之後馬上攞番個冰桶,揼落茶几。好誨氣話咪當佢係白痴。我話我真係唔認識佢。話口未完,兩碟小菜,四盅豬肺湯、兩隻乳鴿己放在檯上。見上菜咁快,我哋要求佢哋可唔可以稍為停一停,一樣接一樣 ,等我哋食完先至再來其他餸菜。上菜的女伙記,竟然話 你哋 食

話口未完,兩碟小菜,四盅豬肺湯、兩隻乳鴿己放在檯上。

見上菜咁快,我哋要求佢哋可唔可以稍為停一停,一樣接一樣 ,等我哋食完先至再來其他餸菜。上菜的女伙記,竟然話 你哋 食套餐喎。我哋呆咗。

咁我問佢哋,食套餐係咪要「喳喳林」食晒走。我哋話咁樣食會好辛苦啊。而且又細味唔到食物的美味。

咁佢哋先至話走去問吓,可唔可以放慢腳步上菜。

食完個套餐,唯一可取嘅係 佢哋嘅乳鴿皮脆肉滑保持水準。

但係最可惜,豬肺湯火候不足。生炒骨骨多冇肉,蝦子柚皮沒有蝦子的咸香。

最後埋單最令人詫異,收費的模式可能違反商品條例。

情況如下。

埋單的 加一小費的金額,係以原價$1430+ 開瓶費 $100 +茶錢 $15x4 +前菜$18 為基準。即加-服務費為 $160。

我哋只係食咗個半價套餐+開瓶費$100。埋單$1025。

睇完呢個經歷,你哋點睇。