2018-12-17 125 浏览
相信小丸子陪伴左唔少人既童年,最近茶木就同小丸子合作出左几款特色食物,虽然我就唔系小丸子既fans,不过都陪朋友去怀念下童年时光,哈哈。茶木其实不嬲都系我既 favourite list 入面,价钱合理之余又几好坐,甜品有几吸引就更加唔洗讲啦!今次既合作都唔算马虎,成个场都系小丸子既装饰,四围都系打卡位,连饮品杯同menu都系特制。我同朋友一行四人,点左既野唔算多,但求样样试下。系等紧迟到既朋友既时候我地就先点左饮品,大家口味相约,拣左爷爷抹茶欧蕾同埋花轮玫瑰咖啡拿铁。啲饮品黎到第一时间紧系影返几张相先,爷爷同花轮同学既造型都好有喜感,我既抹茶欧蕾味道香浓,唔系果啲好假既抹茶糖水,算是几满意。主菜方面我地有3个,旺角店限定既花轮皇子元贝炸虾饭、义式辣茄酱牛柳丝炖饭锅,同埋红烧半根半腩牛肚面。花轮皇子元贝炸虾饭,真系好抢眼,一上枱家就已经忍唔住狂影,成碟饭都好丰富,除左有元贝同炸虾之外同有个大芝士菇,份量都很大,相信男士都会够食,芝士菇够厚身多汁,加埋上面既芝士同元贝,十分鲜甜,炸虾又够脆,赞。义式辣茄酱牛柳丝炖饭锅,呢个锅大家都非常满意,其实唔算太辣,酸酸辣辣岩哂开胃,而且啲饭同牛柳丝

爷爷抹茶欧蕾,花轮玫瑰咖啡拿铁

花轮皇子元贝炸虾饭

义式辣茄酱牛柳丝炖饭

义式辣茄酱牛柳丝炖饭锅,呢个锅大家都非常满意,其实唔算太辣,酸酸辣辣岩哂开胃,而且啲饭同牛柳丝都炖到入哂味又腍,够哂饱足。
红烧半筋半腩牛肚面

最后一个好台式既红烧半筋半腩牛肚面,算系包罗万有,想试既野都有齐,而且唔系一啖仔,汤味够浓,加埋啲牛既香味,好食。
小丸子绿茶心太软
最后当然系甜品,旺角店限定既小丸子绿茶心太软,好可爱,一碟有哂小丸子同花轮同学,认真系打卡良品,原来仲有份芒果拿破仑,算系个小 bonus。
整体上都几满意,因为之前去过其他餐厅既合作,感觉都几揾笨,茶木算系保持到水准之余仲keep到个合理既价钱,无论一家大细、朋友聚会定拍拖都好适合。
爷爷抹茶欧蕾,花轮玫瑰咖啡拿铁
花轮皇子元贝炸虾饭