日本食omakase可以好平,但系香港食就唔同呀,主要新鲜空运过嚟,相对地成本亦都提高左,但系如果好食嘅话,真系要食一餐优待自己。尖沙咀区,omakase食个lunch呢个价钱真系OK,$588/11贯,仲可以同黎左香港4年的师傅聊天,吃一餐舒适的午餐☺️先上墨鱼仔同蒸蛋,师傅调制的酱汁甜甜辣辣劲开胃!蒸蛋劲滑,而且入边有鱼蛋有鸡肉有菇学多了,作为前菜真系一流。金目鲷狮鱼樱花鲷深海池鱼楠由白肉鱼开始,由淡至浓味,白鱼鱼身大部分都爽口,而且第一次食狮鱼,鱼味重,很新鲜!黑鲈左口鱼赤身甜虾赤身真系好好味~好喜欢赤身的呑拿味;就算无烧的左口都真系要日本直送先得,吃得很姿味北海道带子好鲜甜!好厚好大旧呀!广岛蚝我第一次食蚝耶!好在真系好新鲜无海水味~最后就系压轴嘅海胆杯啦!海胆真系超级甜,远远嘅质感亦都唔会好重海水味,绝对系上等货,食一杯真系唔够啊!好想再食~超级欣赏佢个汤,系用金木鲷嘅鱼骨熬制嘅,佢有鱼嘅鲜甜又能带出味增嘅原本嘅味道,作为成餐饭嘅结尾刚刚好。甜品系自家制嘅豆腐雪糕,最钟意就系豆腐雪糕啦!淡淡的豆腐味唔会太甜,而且作为甜品唔会抢走左寿司嘅鱼味,两者一齐留喺个口一边,慢慢回味。

先上墨鱼仔同蒸蛋,师傅调制的酱汁甜甜辣辣劲开胃!

金目鲷

左口鱼
赤身
甜虾

北海道带子
好鲜甜!好厚好大旧呀!
广岛蚝
我第一次食蚝耶!好在真系好新鲜无海水味~
海胆杯

豆腐雪糕