2018-11-26 95 浏览
同閨蜜行海港城行到攰攰地, 發現呢間藍象泰國餐廳,下午茶tea set for 2都只係168蚊兩位, 好抵! 一於入去食下野抖一抖~餐廳環境寧靜, 播住柔和既音樂, 好寫意~仲有窗口位可欣賞維港景色! 食個景都值得呀~忙碌既心情頓時平靜落黎, 接住黎既係一個小時既食物同環境享受~等左一陣, 三層既雀籠架到喇, 食物擺位都好精緻!我地由下層食到上層, 由咸食到甜~底層泰式比利時炸蝦: 外皮炸到金黃色, 香脆可口, 裡面包住原隻蝦, 爽口!香脆蝦餅: 啖啖蝦肉, 彈牙!泰式春卷: 餡料十足, 配上微辣泰式醬, 惹味!中層柚子蟹肉沙律卷: 一口size, 賣相別緻,柚子清甜中和蟹肉本身既腥味~泰式宮殿蒸餃子: 好可愛既雀仔樣! 外皮有椰香味, 裡面餡係辣既泰式香料味, 辣得過癮!馬可: 甜甜咸咸, 同菠蘿一齊意外地好mix!上層班蘭撻: 淡淡椰香味, 唔會太甜~暖心榴槤撻: 暖暖既榴槤慕思, 原來唔係甜而係咸既, 榴槤好香濃, 味蕾新享受!泰式辣朱古力: 食落去係甜既, 辣味慢慢滲出黎, 好得意好特別~下午茶餐包咖啡或茶,我地就另外加左$25轉左杯水仙芒果糯米飯沙冰同泡沫咖啡.估唔到個沙冰
同閨蜜行海港城行到攰攰地, 發現呢間藍象泰國餐廳,

餐廳環境寧靜, 播住柔和既音樂, 好寫意~
仲有窗口位可欣賞維港景色! 食個景都值得呀~

等左一陣, 三層既雀籠架到喇, 食物擺位都好精緻!
我地由下層食到上層, 由咸食到甜~

底層
香脆蝦餅: 啖啖蝦肉, 彈牙!
泰式春卷: 餡料十足, 配上微辣泰式醬, 惹味!

中層
馬可: 甜甜咸咸, 同菠蘿一齊意外地好mix!

上層
班蘭撻: 淡淡椰香味, 唔會太甜~

下午茶餐包咖啡或茶,
我地就另外加左$25轉左杯水仙芒果糯米飯沙冰同泡沫咖啡.
估唔到個沙冰係另一個驚喜之作!
淡淡芒果香味, 飲落仲有粒粒糯米, 沙冰仲用上花奶圍邊, 增加順滑口感!

整體黎講呢個下午茶性價比好高, 份量剛剛好, 甜品飲品都好正, 有驚喜~!!