2007-03-21 37 浏览
何謂正宗? 其實在異地, 已不能弄得一手"正宗地道"菜式, 始終食材不盡相同。不過對我而言不甚重要, 好吃就可以, 懶理其地道不地道。因為對臭豆腐的偏好, 搵左好耐知道此店有清蒸臭豆腐, 終於立定決心遠征。此店雖小, 夜市都幾爆, turnover都幾高。因為趕時間, 一坐低便叫了清蒸及油炸臭豆腐。坐定定再加一碗過橋米線。油炸的先來。$10/5小粒, 有甜醬及腐乳伴吃。講真, 味道只係一般。細件的拿去炸, 臭豆腐獨特的香味與甘味都不復。驚喜的是伴吃的腐乳, 麻辣口味, 感覺唔錯。我認為, 清蒸臭豆腐味道遠比炸的好。這裡的把臭豆腐切到細細粒, 加肉燥及辣油伴蒸。個人認為臭豆腐不夠甘香, 太細件口感不夠好, 不過叫做望梅止渴, 好過無。過橋米線上來, 是一大碗盛著有魚片及肉片的清湯, 一碟有大量菜絲, 唐芹, 韮菜, 蔥段, 腐皮絲, 諗極都唔明點解度度都有的火腿片等等, 以及一小碟米線。將所有材料放落湯度, 撈下撈下就食得。湯又清又甜, 食落口啖啖香菜, 我最喜歡。個人認為這碗米線是上佳質素, 雖然只係你同我o係屋企都煮到的味道。總括而言, 這小店的水準不俗, 清清的, 少油, 我幾喜歡

總括而言, 這小店的水準不俗, 清清的, 少油, 我幾喜歡。不過食物算細碟, 吃完好似無吃過一樣。

p.s. 另買了腐乳一樽。返屋企一開, 一陣臭豆腐香氣, 唔係個個頂得緊, 不過事實是又甘香又麻辣又好味, 撈粥撈飯撈出前一丁一流。