2021-04-22 148 浏览
假日周围行下,行过呢间餐厅,发现好有泰式风味既餐厅,睇睇餐牌见到有船面,即刻谂起泰国开心回忆,有年几无得去旅行,就快忘记去旅行既感觉啦。所以要帮衬下要揾返去旅行的感觉😂,餐厅播紧泰国音乐,一个字听唔明系正常😂,主要以泰国特色而布置,有boxing裤、啤酒广告等等。 餐牌上船面选择有几款,包括猪、牛、鸡、粉红及冬荫功,而面质可转金边粉、河粉、米粉、粉丝或蛋面。⬇️我点了⬇️😋鸡肉船面 (转金边粉)鸡肉船面是指鸡脾及鸡肾,其他配料包括炸猪皮、通菜等等。鸡髀有三件,鸡肾有好多件,饮得出汤底好有牛骨味,相信用好多时间和心机去熬制而成。⬇️船面加埋呢四种调味既话,味道更佳💞1.鱼露2.白糖3.白醋4.辣椒粉⬇️😋香叶肉碎炒Mama面成日系屋企会煮Mama汤面黎食,但炒又真系未试过,估唔到口感好过公仔面,爽口,配埋香菜肉碎,十分惹味,几好味。⬇️😋香茅鱼露鸡翼🐔食落有少少似南乳味,有六只咁多,抵食!如果有酸辣酱或秘制酱汁,更加正😍⬇️😋冻泰式奶茶🥤一向偏甜,够正宗,好饮。 😌食完感觉良好,谂起好多泰国回忆,快闪之旅,真系好希望疫情慢慢消失,香港人可以重新出发去旅行开心下。

⬇️我点了⬇️

😋鸡肉船面 (转金边粉)
鸡肉船面

⬇️

船面加埋呢四种调味既话,味道更佳💞
1.鱼露

😋香茅鱼露鸡翼🐔

香茅鱼露鸡翼

😋冻泰式奶茶🥤
冻泰式奶茶

一向偏甜,够正宗,好饮。

2021-04-17
鸡肉船面