2017-08-21
之前同朋友食過,都知道此店專門食懷舊菜,但當時唔熟航程,沒有在訂位前訂下特色懷舊菜-金錢雞及鴨腳包,今次終於訂了.一行三人試左以下幾個菜式:-) 金錢雞(意見:很好食,叉燒夠甜,豬潤香滑,透明肥肉又爽口,夾著薑片,很配合,很可口)-)鴨腳包 (意見: 切開賣相似金錢雞,味道都很似,是蜜汁味,包鴨腳的大腸衣,腸衣爽口,叉燒粒,芋頭粒,尚算特別)-)山渣咕嚕肉 (意見: 咕嚕肉香脆唔油膩,山渣汁分量剛剛好掛在肉上,但可惜菠蘿今次覺得很酸)-)古法焦糖馬拉糕(意見:$68一底大過大人手掌,的確底食,,糕中間只有細小氣泡,可見是搓揉夠耐,很軟身,不會似方間食完似食左一陣風咁.-) 醬爆軟殼蟹(意見:軟殼蟹粉漿太多,基本上都分不到是蟹還是粉漿.醬汁味較咸,此點落單前沒有考慮到,因為軟殼蟹太淋,索了太多汁,下次可能叫回椒鹽軟殼蟹更可口.侍應服務殷勤,大部食客都是曾經光顧,亦都深知店內古舊裝修及衛生狀況,一切都只在乎食而已.一看餐牌,價錢都是海鮮價,可能某些菜式是工序多,有心做食物的店,的確是值得以高價去懷舊一下.
今次終於訂了.一行三人試左以下幾個菜式:
-) 金錢雞
叉燒粒,芋頭粒,尚算特別)
但可惜菠蘿今次覺得很酸)
-)古法焦糖馬拉糕(意見:
-) 醬爆軟殼蟹(意見: