2021-07-21
來到長沙灣搵野食,周街都小店,眼花撩亂,上openrice一搵,發現有間呢區新開既豬扒飯餐廳,就試一試佢!未入餐廳都見佢裝修上花左不小心思,餐牌亦都好簡潔、價錢亦好相宜!餐廳主打都係豬扒飯,其餘都係小食同飲品。首先,試試佢既台式前菜,肉燥凍豆腐。夏日之選!!凍豆腐ok配上不同既香料同自製既肉燥汁,好開胃,特別一題既係佢有小部分生蒜放在豆腐上,小小辣但又特別香口野味🤪🤪。之後就叫左佢地既人氣主打,蔥油豬扒飯。豬扒選用半肥瘦既豬肉,外皮超香脆,入面口感都唔錯,豬扒面上再鋪一大層蔥油🤪🤪,香氣撲鼻,喜歡食蔥既人就一定要叫!另一款主食我地就叫左大阪燒豬扒飯,大阪燒平時食開,大阪燒豬扒又係點嫁呢?就係用大阪燒醬汁配炸豬扒!你想像唔到原來佢地係咁夾,大量沙律醬同燒汁配豬扒,十分開胃同好食!最後跟餐有不同既飲品,我地就叫左豆漿,同埋呢度自己沖既蜂蜜薑茶,味道都唔錯。整體來說,新鋪有驚喜!大阪燒豬扒又真係估你唔到!其餘食品都算高質,店員服務都貼心,上菜速度好快,抵讚!但坐位數量就唔算多,人多時可能有機會要等位嫁。