上次去完將軍澳搵朋友就發現呢邊好多餐廳都好吸引,今日放假可以去遠啲順便行下海傍搵下新野食,見到openrice好多好評推介呢間係Donki附近既戀上台式料理,餐廳採用半開放式設計,有海景睇之餘又係pet-friendly,最岩住附近既朋友帶埋寵物過黎一齊食飯🌟初戀辣雞煲 ($198)朋友叫左呢個辣雞煲,份量都幾多,而且可以自選辣度,揀左中辣,雞肉好入味,蘸上微辣既醬汁夠哂惹味😍😍🌟酸菜白肉鍋 ($198)我就揀左個酸菜白肉鍋,本身想叫酸菜魚但見到隔離枱叫呢個酸菜白肉鍋好吸引一於試下,好欣賞佢地既腩肉好爽口,配埋酸菜既湯底好開胃👍🏻🌟台式紅燒牛肉麵 ($88)牛肉麵湯底濃郁,食得出有藥材味超正,有牛腱同牛肋條,肉質軟腍入味😌

🌟初戀辣雞煲 ($198)

🌟酸菜白肉鍋 ($198)

🌟台式紅燒牛肉麵 ($88)