2024-07-01
今日同朋友去咗將軍澳南岸一間叫「KOKA小野人」燒烤店食晚餐,餐廳座位闊落,裝修都幾新淨,採用電子QR code下單,每一台都有一個用蠟燭加熱住嘅小烤爐,當我哋叫咗一大堆串燒之後,職員就會喺廚房將燒熟咗嘅串燒放喺烤爐上面,嚟到每次串燒都可以保持熱度。我哋嗌咗烤豚肉五花、牛舌、金菇牛五花卷雞翼、雞肉串、雞軟骨、雞腎同花枝墨魚丸,全部都係用孜然粉、芝麻同燒汁去烤,味道唔錯,亦都唔會烤得過熟,而且用枱上嘅燒烤爐加熱住,我哋可以慢慢食;另外仲嗌咗蒜蓉粉絲烤扇貝同蒜蓉烤生蠔,海鮮嘅味道幾鮮甜,去埋滿瀉嘅蒜蓉一齊焗非常惹味;蒜蓉烤茄子、烤一口菠蘿、一口甜番薯同翠玉瓜你火候都掌握得好好,仍然保持住蔬菜入面嘅水份;墨西哥烤玉米比較特別,粟米預先切好成為條狀再拎去烤,食落比平時食開嘅原條粟米方便,無咁容易整污糟嘴角周圍,加上孜然粉同蛋黃醬,味道有少少酸、辣同甜,口感豐富:蒜蓉粉絲娃娃菜用錫紙盒裝住,清淡嘅味道中和咗其他串燒嘅重味道;森林元氣水果茶嘅份量超級大,味道又酸又甜,充滿着生果嘅清新,解暑一流;比利時巧克力牛奶嘅朱古力味道唔算太突出,不過整杯飲品口感順滑,可以一試。📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MO
📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G25A號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊