2020-01-27
平時都好少喺將軍澳食中菜,因為好多時都只係得酒樓選擇,將軍澳中心裝修咗咁耐,而家終於開返入面原來都幾多新店,今晚就決定去食呢間樂天皇朝。都有唔少嘅菜式選擇,但主要都係上海菜同埋四川菜。不過嚟到就梗係要試下八色小籠包, 八種唔同嘅味道,配上唔同嘅外皮,顏色豐富,好吸睛,味道亦都好豐富,包括有:麻辣、人參、黑松露、鵝肝、蟹粉、芝士 、香蒜、原味, 而我就試咗鵝肝同人參,人參味道好出, 帶有甘味, 都幾特別, 鵝肝味道好香,同肉餡都幾夾。前菜就叫左四川夫妻肺片, 牛展同牛肚辣得嚟好香口,而且肉切得夠薄, 味道唔錯。蔥爆牛肉, 牛肉嫩滑而唔肥膩,配上香甜嘅京蔥,炒得好有鑊氣,好適合送飯。宮保雞丁,肉粒好嫩滑,而且腰果好香口。平時都覺得將軍澳冇咩好嘢食,尤其是中菜,來來去去都係酒樓, 但估唔到 呢間樂天皇朝水準都唔錯,價錢算可以, 下次可以考慮下同屋企人再嚟食。
都有唔少嘅菜式選擇,但主要都係上海菜同埋四川菜。
宮保雞丁,肉粒好嫩滑,而且腰果好香口。