2017-07-03 1480 浏览
几年前朋友曾经喺呢度包场庆生,面书弹出相片回顾,令我再次谂起呢间餐厅,所以上星期就订好位同朋友聚旧怀缅一番。今晚黎到客人唔太多,正好静静哋倾计。凡高厨房最出名就系澳洲和羊,但我同朋友都唔食羊,无缘一试。两个人叫左炭烧美国顶级Prime牛肉眼伴牛肉浓汁套餐$428 同 晚餐E - 煎刁草挪威三文鱼伴白豆牛油柠檬忌廉汁$278 一齐开心SHARE~ 食物上枱时摆碟好精美,仿如艺术品。厨师精心制作,将艺术融入美食,好欣赏,未食先LIKE!欧陆式小食 - 鲜虾伴烟三文鱼卷,用烟三文鱼包住青苹果西芹沙律,再用鲜虾陪衬,味道清新鲜甜。欧陆式小食 - 蛋角伴黑醋汁沙律,黑醋汁沙律酸味,特别醒胃。厨师精选餐汤 - 南瓜忌廉汤,南瓜味香浓,仲用忌廉画上图案~是日餐汤 - 椰菜忌廉汤,比较少机会饮到嘅忌廉汤,将椰菜花搅碎,入口好幼滑。香草餐包 - 自家配方,外面松脆,里面松软。 炭烧美国顶级Prime牛肉眼伴牛肉浓汁,深深嘅烤纹,一上枱就已经闻到好香嘅烧烤味,而且份量好足。店员再即席磨碎阿拉斯加岩盐提味,感觉特别好味。牛肉眼下面有煎薯仔,外面薄脆,入面软腍,仲吸收左啲肉汁,正!肉鲜粉嫩,牛味浓郁,就算唔配

鲜虾伴烟三文鱼卷
蛋角伴黑醋汁沙律
南瓜忌廉汤

香草餐包 - 自家配方,外面松脆,里面松软。

炭烧美国顶级Prime牛肉眼伴牛肉浓汁

肉鲜粉嫩,牛味浓郁,就算唔配上牛肉浓汁,都已经好够味。可惜今次有啲韧,亦有少少根位,未能做到入口即化。

煎刁草挪威三文鱼伴白豆牛油柠檬忌廉汁,香草薯蓉极之幼滑。
煎刁草挪威三文鱼伴白豆牛油柠檬忌廉汁

三文鱼皮洒上黑椒同刁草,煎得好香脆,口感极佳。

餐饮叫嘅热咖啡,要赞一吓,唔驶加钱就有即磨咖啡,特别香浓。难得牛奶亦有加热过,唔会减底咖啡温度。

热咖啡

咁美味嘅一餐梗系要用心爱嘅甜品作结。加$38将个甜品转左一客焦糖炖蛋,炖蛋浓滑,焦糖脆口。
焦糖炖蛋

又加$48转左一客朱古力心太软,好精致。
朱古力心太软

一切开啲朱古力浆就涌晒出黎,香浓又唔太甜,Bravo~

除左美食靓到好似艺术品咁,播放嘅音乐同周围嘅环境都好有艺术气息,好以去咗艺术馆咁。

餐后店员更主动提议帮我地合照,仲建议我地行去佢餐厅嘅打卡热点 - 波枱后嘅花花秋千椅影相就最靓㖞。服务好贴心!