2018-07-26
有好多台灣老字號/打住台灣茶既旗號既餐廳都黎左香港,而觀塘都開左呢間龍鳳號。由於fb多人討論,所以我同朋友7點黎到,已經要等一陣先有位。鋪頭裝修好似舊式既祖屋咁,用上木枱木櫈,環境就較為擠迫,加上木櫈冇櫈背,坐得都幾攰。我同朋友叫左醬漬蜆仔同秘制炸雞腿黎share。醬漬蜆仔非常入味,食得出有少少酒香,醬油味唔會太重太咸,而且所有蜆仔都開左口,唔怕食唔到/食左唔新鮮既蜆仔。炸雞肶都算大,兩個人share都每人食到2-3舊,啖啖肉,同埋新鮮炸起,金黃色,仲辣口架加左少少椒鹽係上面,唔需要複雜既調味料已經帶出食材既鮮味。主食我叫左乾拌板條,麵條係由台灣入口架,食落彈牙,外形有少少似河粉,不過厚身少少,魯肉粒多,汁偏咸,用來拌面恰到好處。撈左店家既惹味魯肉,佢唔再係一碗普通既撈面,而係富台灣口味既麵食。