2019-09-17 1671 浏览
向来都几钟意食大阪烧/广岛烧,听闻呢间有得自己亲手制作,终于约咗朋友去试店员提我哋最低消费(加一后)每人$100,睇返餐牌上嘅定价其实唔难凑数。落完单望一望枱上嘅教学咭,开始怀疑我哋跟唔跟到啲步骤...睇唔明图片可以扫一扫QR code睇教学短片,我哋已经验证咗,最好将啲步骤由头睇一次先开始整,否则边睇边做系会跟唔切嘅道顿崛蒜香炒饭$68 - 餐牌上饭嘅选择寥寥可数,当日想食饭就拣咗佢。见到堆食材𠮶时有啲不知所措,因为教学咭系冇提及过炒饭嘅。最后我哋用仅有嘅知识将所有野煮熟再捞埋,大概系: 先落牛油起镬,然后落蒜头、再落饭同其他配料,一路keep住炒;猪肉片分开煎,见少少痴底就攞旁边枝油逐少逐少加落去食材熟得七七八八就将所有野捞埋...总之唔好㶶+熟晒就唔会难食得去边,因为秘诀已经喺预先配好嘅食材同酱料度薄切猪肉片嘅肉、脂肪同猪皮比例啱啱好,煎过嘅猪肉片逼出油脂,落喺饭上面,加埋本身起镬嘅牛油,令炒饭充满油香,烧汁、蒜蓉同胡椒发挥佢哋原有嘅香味,估唔到咁简单嘅配搭都做到呢种味道杂锦广岛烧$118 – 跟住教学就会做到(至少望落)似样嘅制成品配搭嘅猪肉比刚刚炒饭𠮶啲瘦。海鲜主要有虾、八爪

杂锦广岛烧
配搭嘅猪肉比刚刚炒饭𠮶啲瘦。海鲜主要有虾、八爪鱼须同八爪鱼脚,口感弹牙,但已经食唔出本身有冇鲜味,因为酱料太浓郁。椰菜起咗重要嘅角色,除咗解腻之外,仲增加水份,保持整份广岛烧嘅湿润感。日式炒面有少少似油面,实净有咬口,同煎饼嘅软糯好夹。仲有脆脆嘅炸鱿鱼片,酸酸嘅红姜,幼幼嘅葱花作点缀。
杂锦广岛烧
而不败嘅秘诀都系酱料!海苔同鲣鱼碎落埋可能有少少咸,不过确实香好多

热柚子蜜$20 – 足料
热柚子蜜

整体嚟讲,自己落手整呢个概念几新鲜,食物味道都几好,不过记得预留多啲用餐时间,同埋要预咗食完餐饭个身会有油烟味