2022-09-09
Afternoon Tea ☕️:位於灣仔君悅酒店既茶園,佢哋既Afternoon Tea有好高既評價,無論食材,服務質素,甚至環境都獲得好評,今日就同閨蜜一齊去chill下🥂,除咗基本嘅英式下午茶架之外,佢哋仲有自助式嘅甜品同水果,唔怪得知咁受大眾歡迎,一個價錢有晒咁多款式嘅美食😍😍🦋自助區:有新鮮即製嘅🧇pancake,窩芙,Pancake等嘅時間唔算耐,新鮮做出真係特別好味,奶醬非常嫩滑,蛋香撲鼻,做到咁薄時間要控制得好好,如果唔係會好易變蕉,另外窩夫等嘅時間比較耐,但新鮮做出嚟外脆內軟,蛋漿都係非常軟滑,另外配咗唔同嘅醬料,牛油,煉奶,楓糖漿,朱古力,花生,士多啤梨醬應有盡有😆😆🧁馬卡龍,貝殼蛋糕:另外仲有呢兩款可以無限添加,馬卡龍方面佢哋都有幾種味道,開心果,雲呢拿,檸檬,咖啡,紅桑梅同朱古力等,味道同出面相比都唔輸蝕,裏面嘅餡料都有黐牙嘅感覺,味道濃郁,而貝殼蛋糕都非常鬆軟,面層沾左香橙醬,食落味道非常特別,冇左種乾淨淨既感覺,唔錯👍🏻👍🏻🍦雪葩:雪葩有九種味道,較為特別嘅係佢個紅桑子,西柚同埋薄荷朱古力雪葩,呢啲味道唔係經常會見到,所以就特別試咗紅桑子,本身以為佢會酸味比較
🍦雪葩:雪葩有九種味道,較為特別嘅係佢個紅桑子,西柚同埋薄荷朱古力雪葩,呢啲味道唔係經常會見到,所以就特別試咗紅桑子,本身以為佢會酸味比較重,但原來食落甜度適中,好fresh好濃厚,好似鮮榨咁,雪葩非常棉,入口即溶🤤
🍇至於鮮果方面,佢哋有西瓜,提子,火龍果同埋橙等,好少見到會有去皮嘅橙,食落好有滿足感😋😋
🦋下午茶架:首先底層會係由經典嘅scones 坐陣,中層會係鹹點,而面層就係甜點,🦋底層嘅英式鬆餅佢有原味同杏仁粒,配以檸檬,忌廉同士多啤梨醬,佢哋嘅鬆餅有啲失準,比較硬身,唔夠鬆軟,原味鬆餅唔夠牛油香😩
🦋而中層嘅鹹點佢哋分別有手指三文治同撻等,特別喜愛嘅係佢個鵝肝,巴馬火腿手指三文治,咸度控制得非常好,兩種比較重口味嘅食材混埋一齊,味道又出奇地唔錯,另外一款比較特別嘅係Pea Tart,綠色cream狀果件,其實佢整件都係素食,裏面釀左蕃茄沙律,而面層就係一種植物磨成嘅綠色cream狀再加上青豆,睇落所有食材都唔係好夾,但食落別有一番風味,感覺好開胃😋
🦋亦都頂層嘅甜點,賣相色彩斑爛,每一件糕點都係手工製造,非常精巧,外觀再靚都要佢嘅味道出色先至係一件好嘅甜點,但佢大部份嘅糕點都係非常膩,好多都係奶油為主,食一件可以,但唔會再想食太多,其中一件比較特別嘅係橙色鮮艷嘅甜點,佢裏面係芒果烏龍撻,而面層一片片嘅係芒果啫喱,食落非常鮮甜,完全唔覺得膩
總括來講比較值得去嘅係佢個下午茶自助區,下午茶架大多數都係甜點為主,自助區裏面嘅嘢食就可以平衡番,唔會有好滯既感覺,整體服務都唔錯,仲有鋼琴伴奏,環境非常寫意💆🏻♀️💆🏻♀️,💰Tiffin茶園$736/2