小酌可以忘憂,但不能解饞,有些日子,因為你忙得連飯也沒吃,上居酒屋,喝酒只是其次,你或許先需要一餐飽飯,是日經過紅磡蕪湖街,枱頭看到有間餐廳感覺挺舒服的,就在逸‧酒店的1樓,見還是6:00前的時間,上去食個飯飲返杯透一透。【Moreish & Malt】 因為疫情嘅關係,餐廳主要做Lunch外賣多,而家5:00到晚飯前相對地小人。入面好像有個mini小酒吧,餐廳非常廣闊,陽光照進來特別寫意。外賣單多多,廚房仍然傳出滋滋的油炸聲。等一等店員好快就安排我哋入座堂食。卡座為半圓形,坐得非常舒服呢。還有店家超貼心的提供了口罩套!美式菜,非常多款式,睇文字同相片已經有好多野想食了。最後點了2主菜1小食1甜品2杯飲品。好飽了...▪️Buffalo Sauce Chicken Wings (6pcs)水牛城辣汁雞翼很出色!憑藉火辣惹味的醬汁擄獲大班粉絲,人不在美國也能感受美國味。雞翼厚身好大隻!Buffalo醬汁是雞翼的靈魂,但香濃的水牛城醬汁加以藍芝士製作的調味醬會不會更加豐富惹味呀?藍芝士醬味道濃郁,這做法很成功,兩者一起香辣度十足,醬汁量充足,雞翼各個位置都能夠沾上,吃得很過癮。▪️大蝦碎蝦乾白

▪️大蝦碎蝦乾白酒汁扁麵 $128🍝
又大蝦又碎蝦好多蝦但真係好正!大蝦份量一點都不吝嗇,碎蝦亦都暗暗地多,加入蝦乾、白酒汁一起炒好香,但令到更加香係因為以大蒜跟橄欖油去煮,蒜味同牛油味超重。

感覺肥肥的,但味道超好,鮮味十足。大蝦口感爽口彈牙,意粉韌度啱啱好好有口感,掛上白酒汁有少少fusion菜的感覺。大蝦扁麵配碎蝦乾白酒汁,層次豐富,味道惹味,好有特色。好推介!

▪️燒黑毛豬漢堡配泡菜蛋黃醬 $158
接著是我點的燒黑毛豬漢堡配泡菜蛋黃醬,漢堡用木托盤呈上,看起來相當有分量,入面除了夾有燒黑毛豬、芝士還有泡菜蛋黃醬,好吸引。

燒黑毛豬肉厚多汁,豬味濃郁。麵包香氣甚重,鬆軟得來又夠挺身,而且最正就係每一口都會咬到所有食材,配埋香脆的薯條食,味道一流。

▪️豆腐芝士餅 · 芝麻醬 · 秘制糖酥腰果🍰
豆腐芝士蛋糕係呢度嘅小王牌,係真係好好食,豆腐味非常出色,配淡淡Cheesecake的香氣,唔會太甜,亦都好light,冇負擔咁食。以豆腐混進芝士蛋糕,同時也能增加蛋糕的空氣感呢!口味清新,食落不會過膩,很適合夏天!

豆腐同個餅底都好夾,再加上,旁邊嘅小小黑芝麻醬,又可以去到第二個層次了。
我見好多人都有讚個外藉店員,我都想賺下佢呢,除左係佢嘅熱情同服務之外,佢送餐都非常有禮,而且真係好NICE,仲送野飲比我地,special cocktail drinks,好好飲~
▪️Lychee Rose $68
homemade lychee syrup,roselle tea, lychee
 Lychee Rose Greenis a delightful treat that is sure to sparkle on the palate. With flavor notes of rose, grape.

▪️New York Sour $88
Whisky, cabernet sauvignon, fresh lemon
The New York Sour is an easy, impressive, and absolutely delicious drink. This classic variation on a Whiskey Sour.

追求方便快捷的速食,【Moreish & Malt】 或許不是一個好選擇,因為店內都是有一種寧靜慢活享受空間,慢工出細貨,要品嚐到高水準的美食實在需要付出等候的時間,而且進食時都要慢慢享受,這亦正好是個享受慢活的好機會。餐廳水準同性價比都是預期好,遲點一定會再來。
午餐