2020-12-08
上個週末想去西貢白沙灣行下,上網search到附近有間對住海景既日式廚師發板,所以就預先booking,好彩訂左位,中途見到有客諗住walk in都無位,所有位置同食材係預早安排,所以好期待~叫左2個set,分別都有前菜同野菜沙律,前菜係三文魚腩漬。首先,醬汁調配好惹味,有少少酸酸地,咬落三文魚肉質都幾緊實,打開味蕾。而野菜沙律色彩繽紛,令人睇落好開心,而且好新鮮,令人食指大動😋食完前菜,仲有一小碟牛蒡、紅酒蕎頭、鰹魚汁漬蒜,配山椒粉,可以清新一下口腔先,個人覺得就咁食已經好好味,山椒粉會令舌頭有麻麻地既感覺,如果配串燒,相信會更出色👻黑豚腩片醬燒丼$350,另計加一主食方而,黑豚腩片用左味淋醃製,一開蓋個陣,就香味撲鼻,而咬落豚肉鮮味加埋味淋既咸味,忍唔住一啖接一啖🐷鰻丼$380,另計加一好朋友就叫左鰻魚丼,經理介紹今次既鰻魚係東京灣鰻魚,比較細條,但肉質鮮嫩,咬落有少少甘香,好有膠質。而呢隻飯係用左七星米,所以咬落會有煙煙韌韌既感覺☺️最後甜品係自家制tiramisu 雪糕加薄荷葉。呢個真係有少少出人意表,食落超滑,而咖啡味都好出,加埋薄荷葉食法好新奇,有少少似薄荷朱古力雪糕,一球雪
黑豚腩片醬燒丼$350,另計加一
鰻丼$380,另計加一
最後甜品係自家制tiramisu 雪糕加薄荷葉。呢個真係有少少出人意表,食落超滑,而咖啡味都好出,加埋薄荷葉食法好新奇,有少少似薄荷朱古力雪糕,一球雪糕兩種口味🥰
呢間真係可以bk mark再黎,除左味道同環境,服務都好出色,經理風趣幽默,會主動介紹食材來源同食法,但又唔會有壓迫感,所以食得好開心,雖然價錢唔算平,但係一個美好既用餐經歷❤️