2021-05-26 91 浏览
今日約咗老公嚟新蒲崗high tea,想食日本嘢。喺可立中學正對面衍慶街入口,見到有呢間海膽仔。一於入去試下啦。 海膽飛嘅環境格局都幾分明:一入去係廚師即製刺身壽司區,同埋外賣海鮮區。見到有唔少新鮮海鮮空運到港,由平平哋嘅甲羅燒,以致七百幾蚊嘅板海膽都有。再入去先係用膳區,環境佈置都幾有日式風情。有啲酒罐,播住英文歌,幾Chill。今日季節限定有珍味,都唔貴。98蚊有齊三文魚、鮑魚、甜蝦、希靈魚、拖羅蓉同埋帶子。不過因為想試下佢啲海膽,直接叫咗個168蚊嘅爆膽丼。當飯套餐跟柚子沙律同埋海帶湯。柚子沙律個汁稀身啲,酸酸甜甜,零舍開胃。 未鎮海帶湯 入面都幾多了 有兩隻蜆 豆腐 同埋海帶 佢唔似一般味增湯感好重味精美或者好唔好味 恐龍未 有啲似加咗味、鹹鹹哋嘅湯水。但我鍾意咁樣清淡啲,同埋可以食到啲鮮味。 爆膽丼嚟啦!嘩分量好多下呀。飯上面鋪滿咗六隻完整嘅海膽。海膽size好大隻,口感紮實飽滿。你睇,好似成條脷咁哈哈。食落覺得海膽都幾creamy,唔腥。夾埋紫菜食好似自製軍艦咁,更加好食 ^^ 不過紫菜同飯都偏淋身, 配菜酸薑亦都幾辣下。 加咗罐日式汽水,爽下~~ 我鍾意原味,冇咁死甜。另

你睇,好似成條脷咁哈哈。

加咗罐日式汽水,爽下~~ 我鍾意原味,冇咁死甜。

另外叫咗三文魚反捲。入面配菜有青瓜、蟹柳等 比較 fresh嘅材料。另一款牛油果軟殼蟹反捲,軟殼蟹炸得酥脆鹹香,加埋牛油果,味道好夾。其實唔使咁多sauce都已經好好味。

最後再加咗串炸雞皮。一串大概有六件,脆口,有調過味。總結發現,呢度食嘅嘢好多本身唔使個sauce都已經夠晒味,價錢唔貴,都幾抵食

2021-05-26
$124.5 (下午茶)