2021-04-18
葵廣多小食就係人都知啦,填飽個肚就有間手搖飲品係左近,今日就去試下呢一間NUTTEA。之前行過中環其實都試過飲佢哋個”伯爵朱古力堅果奶蓋茶”,話晒都拎過2019台灣奶茶節金獎,真係幾難忘! 堅果奶蓋同普通奶蓋唔同嘅地方,就係拎完嘢飲過咗幾分鐘之後,堅果奶蓋係無咁易同個茶底溝埋一齊,而普通奶蓋呢,過咗幾分鐘就會見到佢慢慢混合左個茶底。上次試完杯朱古力冇寫食評,但係我仲記得用佢附送嘅鏟仔’不’起上邊嘅堅果奶蓋,就好似食緊榛子雪糕一樣!!! 鍾意食金莎或者係繽紛樂嘅朋友千祈唔好錯過! 今次就試咗佢個"粉紅莓好堅果奶蓋茶",係季節限定㗎! 本身飲開呢啲飲品都會叫走甜,但係店員同我講走甜嘅話就會好酸,所以揀咗微甜,而冰呢係固定嘅。今次個奶蓋大少少士多啤梨味,但係同樣係好creamy好實在嘅口感,如果自己食晒成個奶蓋嘅話其實都有少少filling。茶底其實就好似士多啤梨沙冰咁樣,真係會食到一粒粒嘅士多啤梨籽,好清新!!平時飲奶茶都要走甜嘅我,呢杯叫咗微甜,都可以起碼唔算係死甜!