2011-01-15 30 浏览
甜品永遠都係飯後既最佳配搭,無論中式、西式我都咁鍾意,熱同凍都有佢地個別既風味,五代同糖又是另一間以星級廚師做招徠既甜品店,不過今次呢間真係比其他做得更出色。呢到最出名既都是雞蛋布甸,基本上每枱上都會見到佢地既蹤影,有人叫一隻,有人叫一盒,雖然一盒是供外賣用,不過店方也不介意堂食,搵埋三五知己,碰一碰蛋殼,別有一番意思。單叫一隻的是用一個玻璃蛋器皿配上焦糖底,外賣一盒那款的是用新鮮蛋殼盛載的,一盒六隻。質感軟滑,雲尼拿味道極香,亦極富蛋香,細嚐之下,發現布滿雲尼拿籽,正是香味所在。蘋果酥係我最鍾意食既甜品,不過呢到既蘋果酥唔係唔好食,不過無左應有個份酸味,係過甜,佢個蘋果底用左D士多啤梨果醬整,好甜,雖然上面既牛油酥整得好好食,夠鬆脆,牛油味重,但係就係俾個餡拖累。叫了兩個奶凍,一個係北海道牛奶,另一個係朱古力奶凍,兩個味道唔錯,朱古力係勁重朱古力味個隻,好似飲緊朱古力奶咁,直情係個隻味,兩者密度都好高,而北海道牛奶則十分著重奶味,兩者好幼滑,用黎震震下咁玩都幾好玩。除左呢D出名既甜品之外,我好欣賞呢個西米焗布甸,唔太甜,蛋味夠,而且個面焗得唔太濃,好鍾意。榴槤班戟其實都係同出面差唔多

雞蛋布甸
蘋果酥
朱古力奶凍
北海道牛乳奶凍
西米焗布甸
榴槤班戟其實都係同出面差唔多,唔太出色,又唔太失色,榴槤果肉唔見得好多,是一個好一般既甜品
榴槤班戟
呢到既雪花冰,沒有想象中咁差,又沒有想象中那麼差,一定唔及好出名個間咁,不過不失啦,可能兩隻味太過簡單,朱古力同牛奶味,未見突出。
雪花冰
本來想問木瓜雪耳,可惜賣哂,只好叫桂花燉雪梨,可是味道原來都好,桂花味好香,食完好潤添。
桂花燉雪梨
最後仲叫了呢到既精選餐,五代同糖精選,有三款甜品在內,一款係蘋果酥,一款係心太軟,最後係焦糖雞蛋布甸,蘋果酥及雞蛋布甸皆相同,只是未試過心太軟,心太軟味道濃郁,配上綠茶雪糕同吃,十分美味。
五代同糖精選
雖然甜品好味,可是尖沙咀地方十分迫狹,位與位之間沒有多餘的空位,銅鑼灣店這間總店好了很多。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1118
朱古力奶凍
桂花燉雪梨